Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Cambodgiei abrogă o lege care protejează o specie de delfin ameninţată cu dispariţia

stiripesurse.ro
delfini

Premierul Cambodgiei, Hun Sen, a abrogat joi o lege pe care a anunţat-o în urmă cu două luni pentru a proteja o specie de delfini pe cale de dispariţie din fluviul Mekong, după ce au fost descoperite noi mamifere fără viaţă, informează AFP.

"Vrem să protejăm delfinii care sunt în pericol de dispariţie, dar delfinii continuă să moară", a declarat el în cadrul unei ceremonii în capitala Phnom Penh, potrivit Agerpres.

"Chiar trebuie să continuăm aşa? Trebuie să anulăm această lege şi să le permitem oamenilor să profite de râu", a continuat liderul în vârstă de 70 de ani.

Populaţia de delfini Irrawaddy din Mekong a scăzut de la 200 de exemplare la momentul primului recensământ, în 1997, la 89 în 2020, parţial din cauza pescuitului ilegal şi a pierderii habitatului.

După decesul a trei delfini în decurs de o săptămână, Hun Sen a promulgat în februarie interzicerea oricărui tip de pescuit în zonele de protecţie specială din zona de 120 de kilometri aflată în amonte de Kratie (est).

Infractorii riscau până la un an de închisoare pentru utilizarea de setci şi până la cinci pentru pescuit electric.

Dar doi delfini, printre care un pui în vârstă de patru zile săptămâna trecută, au fost găsiţi de atunci fără viaţă, prinşi în setci.

"Mii de familii de pescari sunt afectate de interdicţia de a pescui", a declarat Hun Sen.

Liderul, care conduce ţara cu o mână de fier de aproape patru decenii, a cerut autorităţilor să revină la reglementările anterioare care interziceau pescuitul doar în anumite zone în care se trăiesc delfini şi să fie dure în privinţa tehnicilor de pescuit electric.

Unsprezece delfini au murit în 2022, dintr-un total de 29 în ultimii trei ani, potrivit WWF.

Cambodgia, un mic regat sărac din Asia de Sud-Est, se pregăteşte pentru alegeri legislative în luna iulie, în cadrul cărora Hun Sen candidează să fie reales, într-un climat de represiune a opoziţiei denunţat de către grupurile de apărare a drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.