Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul canadian Justin Trudeau a discutat la telefon cu preşedintele ales al SUA, Joe Biden

ctvnews.ca
Joe Biden, Justin Trudeau

Premierul canadian Justin Trudeau l-a apelat luni pe preşedintele ales al SUA, Joe Biden, cu care a abordat la telefon mai multe subiecte de interes comun, printre care lupta împotriva noului tip de coronavirus, schimbările climatice sau detenţia arbitrară în China a doi canadieni, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Trudeau, care a fost unul dintre primii lideri ce l-au felicitat pe Biden, sâmbătă, este şi "primul lider internaţional care a discutat cu preşedintele ales", şi-a exprimat satisfacţia cabinetul său, într-un comunicat.

Cei doi lideri "s-au angajat să conlucreze" în mai multe probleme, cum sunt pandemia de coronavirus, clima, rasismul, cooperarea în cadrul G7 sau NATO, relansarea economică între cele două ţări vecine şi în special cooperarea energetică şi controversatul proiect de oleoducte Keystone XL, potrivit biroului de presă al lui Trudeau.

Justin Trudeau a evocat de asemenea în acest apel telefonic cazul canadienilor Michael Kovrig şi Michael Spavor, deţinuţi în China de aproape doi ani. În timpul unei conferinţe de presă susţinute luni, Trudeau s-a declarat încrezător că viitorul preşedinte american va sprijini Canada pentru a obţine eliberarea lor.

Citește și: România a intrat în mini-LOCKDOWN, la miezul nopții: 9 reguli oficiale care se aplică, la nivel național, pentru următoarele 30 de zile

Fostul diplomat Michael Kovrig şi consultantul Michael Spavor au fost arestaţi în China la câteva zile după arestarea, la începutul lui decembrie 2018 în Canada, a directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou, a cărei extrădare pentru fraudă bancară este cerută de SUA.

Trudeau, la fel ca numeroşi alţi lideri străini, vede în aceasta o măsură de represalii din partea Beijingului.

Întrebat ce crede despre refuzul lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea, Justin Trudeau, care întreţine relaţii complicate cu acesta, a refuzat cu prudenţă să facă vreun comentariu, notează AFP. El s-a rezumat să amintească că va continua să lucreze cu actuala administraţie americană până la învestirea lui Biden, la sfârşitul lui ianuarie.

Vorbind despre rezultatul alegerilor americane, pe care l-a calificat drept istoric, premierul canadian a salutat în special alegerea Kamalei Harris în funcţia de vicepreşedinte al SUA. "Să vezi că o femeie, de culoare şi cu origini sud-asiatice, a fost aleasă vicepreşedinte al SUA este o sursă de inspiraţie, o reconfirmare a faptului că în politică toate vocile îşi au locul", a spus Trudeau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.