Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul chinez va căuta o îmbunătăţire a coordonării cu Europa la summitul China-UE

https://www.arenait.net/2017/12/20/inseamna-fabricat-china.html
Made in China

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, va căuta "să îmbunătăţească coordonarea" cu Europa în cadrul summitului Uniunea Europeană-China, care va avea loc pe 9 aprilie la Bruxelles, a informat miercuri executivul de la Beijing, citat de agenţia EFE potrivit Agerpres.

Li se va afla în Europa între 8 şi 12 aprilie pentru a participa la respectiva reuniune, precum şi la cea de-a opta întâlnire a liderilor din China şi ţările Europei Centrale şi de Est, care se va desfăşura în Croaţia, ţară în care va efectua şi o vizită oficială.

"Relaţia între China şi UE se aprofundează şi sperăm că summitul va servi la extinderea consensului şi la a ne coordona mai bine pentru viitor", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul adjunct de Externe Wang Chao.

El a adăugat că Beijingul aşteaptă rezultate în materie de economie şi comerţ, inovaţie, finanţe şi apărare, precum şi semnarea de documente de cooperare în domeniul energiei şi în ce priveşte concurenţa.

Wang a vorbit de asemenea şi despre reuniunea de la finalul lui martie dintre preşedintele chinez, Xi Jinping, cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi liderii francez şi german, Emmanuel Macron şi Angela Merkel, în cadrul căreia UE a încercat să se prezinte ca un interlocutor puternic, vizând a cere reciprocitate la condiţiile de acces pe piaţă şi a canaliza ambiţiile investiţionale ale Chinei într-un moment în care ţări precum Italia au acceptat în mod unilateral să participe la proiecte precum "Noul Drum al Mătăsii".

Potrivit lui Wang, întâlnirea a reprezentat "o dovadă a înaltei importanţe pe care şi-o acordă reciproc China şi Europa. (...) Există încredere reciprocă".

De asemenea, ministrul chinez adjunct de Externe s-a referit şi la documentul Comisiei Europene în care China este definită ca un "rival sistemic".

"Cooperarea creşte, dar în acelaşi timp există o mai mare concurenţă în domenii precum economia şi comerţul. Este normal. Credem că o concurenţă moderată şi sănătoasă va face relaţia noastră mai dinamică şi rezistentă", a spus Wang.

După summitul de la Bruxelles, premierul Chinei va căuta la Dubrovnik, în Croaţia, o strângere a relaţiilor şi o creştere a prezenţei Chinei în Europa Centrală şi de Est, cu prilejul unei reuniuni la care participă lideri din 16 state europene, unele dintre acestea membre ale UE.

"Volumul comerţului dintre China şi cei "16+1" a ajuns la 82,23 miliarde dolari în 2018, o creştere faţă de anul precedent de 20,9%. Este remarcabil având în vedere creşterea economică globală mai redusă", a apreciat oficialul chinez.

"Această cooperare nu divide Europa. Din contră, facilitează procesul de integrare europeană. China nu are nici intenţia, nici capacitatea de a diviza Europa", a mai arătat ministrul adjunct chinez de Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.