Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Danemarcei demisionează, în ciuda câștigării alegerilor anticipate

bt.dk
Mette Frederiksen

Premierul danez Mette Frederiksen a demisionat în ciuda victoriei coaliției sale în alegerile parlamentare anticipate. Ea a justificat gestul prin faptul că nu va putea forma un nou guvern, a relatat miercuri Associated Press.

"Am avut ani foarte dificili în calitate de prim-ministru. Mai întâi pandemia, acum inflația. Totul indică faptul că guvernul nu va putea trece prin realegeri", a declarat Frederiksen, care se află la conducerea guvernului danez din 2019, citată de Associated Press.

Cu o zi înainte au avut loc alegeri parlamentare în Danemarca. Potrivit ultimelor cifre, blocul roșu de centru-stânga, din care face parte Frederiksen, a reușit să obțină cele 90 de locuri în Folketinget (parlamentul danez) necesare pentru a forma un guvern, blocul albastru de centru-dreapta obține 73 de locuri, iar Partidul Moderat centrist are 16 locuri.

Guvernul danez și-a dat demisia din cauza „minkgate”

Un partid care susţinea guvernul minoritar a ameninţat să doboare executivul de la putere dacă nu convoacă alegeri pentru a se asigura de încrederea alegătorilor, în urma deciziei - ulterior declarată ilegală - de a ucide întreaga populație de nurci din Danemarca ca parte a măsurilor luate pentru a combate răspândirea coronavirusului.

Inflaţia care se află la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, preţurile mari ale energiei şi sănătatea au dominat campania electorală.

Într-o ţară cunoscută pentru deschiderea sa față de migranți și refugiați de peste 20 de ani problema migraţiei a fost evocată în mică măsură, chiar și de către Partidul Social Democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.