Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul demis Ludovic Orban anunţă o strategie prin care companiile private să obţină fonduri europene pentru cercetare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Ludovic Orban Parlament

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvernul încearcă să dezvolte un mecanism de absorbţie a fondurilor europene pentru cercetare de către companii private, deoarece statul nu este pregătit, anunță MEDIAFAX.

Premierul interimar Ludovi Orban susţine că bugetarii nu sunt pregătiţi să obţină fonduri europene pentru inovare şi cercetare.

Citește și: Gigi Becali acuzat de spălare de bani: ‘Nu sunt nici măcar suspect’

„Noi nu suntem pregătiţi să absorbim aceşti bani, poate mai pregătit e mediul privat care alocă pentru cercetare peste 0,3% din PIB. Încercăm să dezvoltăm un dispozitiv de absorbţie a fondurilor europene care să integreze cât mai multe companii private, pentru că cel mai bun test de piaţă pentru un proiect de cercetare este dacă convingi o firmă privată să cofinanţeze proiectul de cercetare", a spus Ludovic Orban, la Conferinţa „Green Deal România - Finanţare, strategie, provocări şi soluţii”, care a avut loc joi la Camera de Comerţ şi Industrie.

Premierul anunţă că România va beneficia de fonduri europene de şase miliarde de euro pentru cercetare, inovare şi digitalizare.

„Suma alocată de stat finanţării Cercetării astăzi reprezintă 0,17% din PIB, chiar şi banii ăştia sunt alocaţi mai mult pentru a menţine nişte cheltuieli de funcţionare, mai puţin pentru a obţine rezultate din nişte proiecte de cercetare. Am absorbit fonduri europene, dar aici absorbţia de fonduri europene este foarte lentă, programele au fost mult întârziate, încercăm să recuperăm orice fel de întârziere în absorbţie. Suntem obligaţi să ne definim o strategie, pentru că obiectivul prioritar şi concentrarea tematică pe obiectivul prioritar, care înseamnă Europa inteligentă, va fi de 30%, ceea ce înseamnă aproape 6 miliarde de euro, bani care vor veni în România pentru a finanţa inovarea, cercetarea, dezvoltarea, digitalizarea”, a mai spus Orban.

Citește și: Se dau 200 de milioane de euro pentru români. Cine poate beneficia de bani?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.