Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Fico încearcă să schimbe directorul televiziunii publice, instituţie pe care o acuză de partizanat în favoarea opoziţiei

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam televiziune camera studio

Noul guvern slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a iniţiat o reformă a televiziunii publice RTVS, instituţie pe care o acuză de cenzură şi partizanat politic, în timp ce criticii acestei măsuri văd în ea o încercare a premierului de a aduce televiziunea publică sub controlul său politic, potrivit Agerpres.

Acuzând RTVS de părtinire în favoarea opoziţiei liberale, ministrul slovac al culturii, Martina Simkovicova, a declarat, potrivit Reuters, că presa mainstream, inclusiv televiziunea publică de la Bratislava, nu acceptă opinii diferite.

"De mult timp, numai una şi aceeaşi opinie este permisă în presa mainstream pe teme precum COVID sau Ucraina", astfel că, văzând cum mass-media mainstream prezintă informaţii numai dintr-o parte a spectrului, populaţia caută să se informeze tot mai mult din surse alternative, a remarcat Simkovicova la o conferinţă de presă la care a prezentat un proiect de lege pentru reformarea televiziunii RTVS.

"Nu este corect ca unele opinii să fie cenzurate în mass-media publice", iar această practică trebuie să înceteze, a adăugat titulara portofoliului Culturii. La rândul său, vorbind la aceeaşi conferinţă de presă, liderul Partidului Naţional Slovac (SNS), Andrej Danko, a spus, potrivit agenţiei slovace TASR, că televiziunea RTVS cheltuie banii ineficient şi este în prezent o instituţie nesustenabilă economic.

Legislaţia propusă urmăreşte înlocuirea actualului consiliul de administraţie al RTVS cu membri numiţi de parlament şi guvern. De asemenea, noul director general va putea fi demis oricând de consiliul de administraţie, nu de parlament, cum se proceda până acum.

Primul pas al reformei este înlocuirea directorului general Lubos Machaj, care susţine că guvernul lui Fico doreşte să controleze televiziunea publică. "Legea are, în opinia mea, un singur scop: să pună mâna pe o mass-media publică independentă şi să o aducă sub controlul guvernului", spune actualul director al televiziunii publice.

La rândul său, directorul general al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union - EBU), Noel Curran, consideră că demersul guvernul slovac "pare a fi o încercare disimulată de a transforma televiziunea publică slovacă într-o media controlată de stat", ceea ce "ar fi un pas înapoi pentru democraţie şi libertatea de exprimare".

Oficialii guvernamentali combat aceste critici, afirmând că proiectul de lege urmăreşte să asigure o politică editorială echilibrată a televiziunii publice şi că acesta a fost elaborat în conformitate cu Legea europeană privind libertatea presei.

Premierul Robert Fico, un social-democrat, dar de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). El a boicotat în acest timp mai multe mass-media pe care le acuză de părtinire în favoarea opoziţiei liberale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.