Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul francez Jean Castex anunţă permisul de vaccinare, deşi admite că tulpina Omicron nu este foarte periculoasă

jean castex

Permisul de vaccinare va intra în vigoare începând de luni, 24 ianuarie, pentru accesul la o serie de activităţi în Franţa, a anunţat, joi seară, premierul Jean Castex, admiţând totuşi că tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu este la fel de periculoasă ca cele anterioare.

"Ţara trece printr-o perioadă dificilă. Actualul val nu s-a încheiat, chiar dacă varianta Omicron începe să reducă ritmul, mai ales în zona Île-de-France, unde se înregistrează o scădere. Această tulpină este mai puţin severă, dar vreau să vă spun clar: chiar şi într-o formă atenuată, acest virus nu este ceva simplu. Omicron nu este o simplă gripă", a declarat Jean Castex, conform cotidianului Le Figaro, pledând pentru continuarea vaccinării şi menţinerea unor restricţii, potrivit Mediafax.ro.

"Evoluţia situaţiei ne permite să planificăm anumite relaxări de restricţii în primele zile ale lunii februarie graţie permisului de vaccinare", care va intra în vigoare din 24 ianuarie, a precizat premierul Franţei.

"Toţi francezii care au vârste de peste 16 ani vor trebui să justifice o schemă completă de vaccinare pentru a merge la teatre, pentru a lua trenuri de mare viteză, pentru a viziona spectacole etc. Nu va mai fi posibil, cu excepţia copiilor, să prezinte teste negative pentru a avea acces. De la adoptarea permisului de vaccinare, peste un milion de francezi nevaccinaţi au făcut pasul, este bine, dar insuficient", a subliniat Jean Castex. Permisul sanitar, care permite accesul pe bază de vaccin, pe bază de test şi prin vindecare va fi menţinut pentru copiii cu vârste între 12 şi 15 ani.

Premierul Franţei a precizat însă că permisul de vaccinare va fi suspendat dacă presiunile epidemice scad. "Trebuie să ştim să suspendăm măsurile atunci când condiţiile permit, iar acest lucru este valabil şi pentru permisul de vaccinare, care va putea fi suspendat dacă presiunile epidemice şi spitalizările se vor reduce durabil", a subliniat premierul Franţei.

Activităţile de lucru de la distanţă, în regim online, nu vor mai fi obligatorii începând din 2 februarie şi, tot de atunci, măştile nu vor mai fi obligatorii în spaţiile deschise. Discotecile se vor redeschide pe 16 februarie, iar consumul de produse alimentare sau băuturi în baruri, mijloace de transport, cinematografe şi pe stadioane va fi din nou posibil, a anunţat Jean Castex.

La rândul său, Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, a afirmat că "permisul de vaccinare va fi aplicat cât timp va fi necesar". "Este un instrument de protecţie, care intensifică vaccinările. Dacă nu apar noi tulpini, dacă nu vor fi noi valuri epidemice, vom putea să trăim din nou normal", a argumentat Olivier Véran.

Restricţiile antiepidemice, inclusiv permisul sanitar şi permisul de vaccinare, sunt contestate vehement în constant în Franţa, prin proteste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.