Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul francez Jean Castex condamnă manifestul semnat de peste 1.000 de militari în care denunță 'disoluția' Franței

jean castex

Premierul francez Jean Castex a condamnat miercuri 'cu cea mai mare fermitate' manifestul semnat de peste 1.000 de militari - între care 20 de generali - în care aceştia denunţă 'disoluţia' Franţei şi se declară pregătiţi 'să susţină politicile' care vor acţiona împotriva unei astfel de evoluţii, relatează AFP.

Acest apel reprezintă o 'iniţiativă contrară tuturor principiilor noastre republicane, onoarei şi datoriei armatei', a apreciat şeful guvernului la finalul unei reuniuni a Consiliului de miniştri, criticând în aceeaşi tonalitate severă preluarea acestui manifest de către lidera partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) Marine Le Pen, potrivit agerpres.ro.

'Ar fi putut trece drept un caz neînsemnat dacă nu ar fi fost preluarea sa politică, ceea ce este absolut inacceptabil', a adăugat el, întrebându-se retoric: 'Cum pot oare unii, în special, doamna Le Pen, care aspiră să exercite responsabilităţile de şef al statului, să cauţioneze o iniţiativă ce nu exclude să se întoarcă împotriva statului republican?'.

'Vechile obiceiuri revin', a remarcat Castex.

La două zile după apariţia acestui manifest, Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidenţiale din 2022, i-a invitat pe militari să se 'alăture acţiunii noastre pentru a lua parte la bătălia care începe'.

În manifestul publicat de săptămânalul de dreapta Valeurs Actuelles la 21 aprilie - chiar în ziua în care s-au împlinit 60 de ani de la o tentativă de puci a generalilor ostili politicii preşedintelui Charles de Gaulle în timpul războiului din Algeria - şi semnat de '20 de generali, 100 de ofiţeri de rang înalt şi mai mult de o mie de militari', preşedintelui Emmanuel Macron i se solicită să apere patriotismul.

Semnatarii denunţă 'disoluţia' care a lovit patria, 'ura între comunităţi' alimentată de un 'anumit antirasism', precum şi 'islamismul şi hoardele din suburbii' care supun o parte a teritoriului unor 'dogme contrare Constituţiei noastre'.

Ei susţin că sunt 'dispuşi să susţină politicile care vor lua în considerare salvarea naţiunii' şi avertizează că dacă 'laxismul continuă să se răspândească', aceasta va face necesară 'intervenţia activă a camarazilor noştri'.

O astfel de luare de poziţie din partea militarilor este inedită - armata este supranumită în mod obişnuit în Franţa 'Marea mută' pentru neimplicarea sa în dezbaterile politice.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a declarat luni seara că a cerut aplicarea de sancţiuni împotriva semnatarilor, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.