Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Georgiei condamnă 'calomniile fără precedent' aduse la adresa Patriarhului Ilia și Bisericii Ortodoxe

caleaeuropeana.ro
Georgia

Prim-ministrul Georgiei Irakli Garibashvili și-a exprimat admirația față de Patriarhul-Catolicos Ilia al II-lea și a dezaprobat calomniile aduse în spațiul public la adresa Bisericii Ortodoxe.

Premierul Georgiei s-a întâlnit marți cu Preafericitul Părinte Ilia la sediul Patriarhiei din Tbilisi, la o săptămână după ce a fost numit la conducerea executivului, potrivit basilica.ro.

Citește și: EXCLUSIV Prima reacție a lui Traian Berbeceanu, după ce a fost eliberat din funcția de prefect al Capitalei: ‘Consider că mi-am făcut datoria față de bucureșteni’

Irakli Garibashvili a spus că întâlnirile cu Patriarhul sunt mereu „o mare bucurie” și „o mare onoare”.

Exprimând întregul sprijin față de Biserică, șeful guvernului din Georgia a făcut referire la „atacul fără precedent împotriva Bisericii și a Patriarhului însuși”. „Am văzut și am auzit o cascadă de calomnii fără precedent, lucru care, desigur, este inacceptabil, anti-statal și ostil și nu servește interesele poporului nostru și Bisericii”.

„Și astăzi îmi exprim marele respect, profunda smerenie și dragoste față de patriarhul nostru, pentru Biserică și Patriarhie ca întreg”, a spus Garibashvili.

Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea al Georgiei s-a întâlnit cu noul premier al Georgiei, Irakli Garibashvili, la sediul Patriarhiei.

Patriarhul Ilia al II-lea a fost desemnat de CNN în 2010 „persoana cea mai de încredere din Georgia”. În noiembrie 2013 a obținut cel mai mare grad de încredere într-un sondaj al Institutului Național Democratic pentru Afaceri Internaționale.

Cu toate acestea, în ultimii ani, în special în mediul online au apărut diverse defăimări și dezinformări la adresa Bisericii Ortodoxe din Georgia.

Într-unul dintre mesajele de Crăciun, Patriarhul Ilia atrăgea atenția asupra riscului pe care îl cauzează libertatea de exprimare, mai ales pe platformele de socializare, în forma discursului instigator la ură (hate speech), dezinformării și defăimării.

„Libertatea de exprimare este unul dintre cele mai importante drepturi ale publicului, care permite oricărui cetățean să-și exprime opinia public prin mass media și rețelele de socializare ceea ce creează un sentiment de libertate personală și creează o oportunitate de împărtășire a opiniei publice cu ceilalți. Însă, din nefericire, unii oameni schimbă realitatea și abuzează de libertatea de exprimare”.

„Astăzi, oamenii nu evită să-i insulte sau să-i umilească pe ceilalți; falsitățile și cuvintele urâte au devenit o obișnuință comună”.

Cei care comit calomnia, scria Patriarhul Ilia în scrisoarea sa pastorală din 2019, „probabil cred că nu atacă fizic și nu îi rănesc pe alții”.

„Este o mare greșeală. Cuvântul are o forță neobișnuită, atât pozitivă, cât și negativă. Cuvântul poate da cuiva viață sau poate fi același cu moartea. Mai mult, niciunul dintre cuvintele noastre nu dispare și vor fi circumstanțele noastre incriminatoare în fața lui Dumnezeu”.

Aproximativ 83-86% din populația Georgiei este de confesiune ortodoxă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.