Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul grec a răbufnit: UE consideră Grecia o 'parcare' pentru migranţi

New York Daily News
copii imigranti

Uniunea Europeană consideră Grecia şi alte ţări de intrare în Europa drept 'parcări foarte comode pentru refugiaţi şi migranţi', a acuzat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-un interviu apărut în ediţia de marţi a publicaţiei germane Handelsblatt, potrivit AFP, relatează Agerpres.

În acest interviu, şeful guvernului conservator regretă că UE 'ignoră problema' recrudescenţei sosirilor migranţilor în Grecia. Peste 1.350 de persoane au sosit în insulele greceşti prin Marea Egeee numai între vineri şi luni, potrivit gărzilor de coastă elene. 'Aceasta nu poate să continue' aşa, a declarat Kyriakos Mitsotakis, ales la 7 iulie.

'Europa consideră ţările de intrare, precum Grecia, drept parcări foarte comode pentru refugiaţi şi migranţi. Aceasta este oare solidaritatea europeană? Nu!', a afirmat premierul grec, avertizând: 'Nu voi mai accepta' această situaţie.

El a criticat Turcia pentru că 'încearcă să utilizeze problema migraţiei drept un mijloc de presiune asupra Uniunii Europene'.

'I-am spus deschis preşedintelui (turc Recep Tayyip) Erdogan că nu poate instrumentaliza migranţii şi refugiaţii dacă vrea să aibă relaţii bune cu Grecia', a avertizat Mitsotakis.

De exemplu, a continuat el, 'când sesizăm gărzile de coastă turce şi le anunţăm despre o ambarcaţiune cu migranţi care a părăsit coasta turcă, nu avem nicio reacţie. Aceasta este inacceptabil pentru că încalcă acordul UE-Turcia privind refugiaţii', a declarat premierul grec.

Guvernul de la Atena şi-a exprimat dorinţa de a trimite în Turcia circa 10.000 de migranţi până la sfârşitul anului 2020, în conformitate cu pactul din martie 2016 între Bruxelles şi Ankara.

La începutul lunii octombrie, executivul elen a anunţat transferul în etape a 20.000 de persoane din insulele greceşti spre continent până la sfârşitul lunii decembrie pentru a degaja taberele suprapopulate din insule.

Peste 32.000 de persoane stau în prezent în condiţii precare în cinci 'hot-spots' din Lesbos, Samos, Leros, Chios şi Kos (tabere unde sunt înregistraţi), în condiţiile în care capacitatea lor este teoretic de numai 6.200.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.