Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis susţine decizia de coordonare la nivel european a achiziţiilor de vaccin anti-COVID-19

Greek Reporter
Kyriakos Mitsotakis

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a apărat decizia de coordonare prin Comisia Europeană a achiziţiilor de vaccin anti-COVID-19 de statele membre ale Uniunii Europene, afirmând că altfel ţările mai mici din blocul comunitar ar fi întâmpinat probleme grave în negocierea unor înţelegeri pe cont propriu, informează Reuters, potrivit AGERPRES.

Executivul UE a devenit ţinta criticilor dure pentru gestionarea strategiei de vaccinare şi pentru disputa sa cu producătorul suedezo-britanic AstraZeneca.

Totuşi, Mitsotakis a susţinut că principiul achiziţionării centralizate de vaccinuri la nivel european este cel corect. ''Vă pot spune, ca ţară mică, eu nu ştiu să negociez pe cont propriu cu marile companii farmaceutice. Sunt bucuros că Europa a negociat ca întreg. Da, au existat complicaţii, au existat probleme, dar să nu pierdem din vedere imaginea de ansamblu'', a subliniat şeful executivului de la Atena.

Citește și: Reguli draconice la școală: elevii nu au voie să facă schimburi. Părinții nu pot intra în incintă/ DOCUMENT

El a adăugat că nu ştie dacă Grecia ar fi avut capacitatea de a obţine un număr de doze de vaccin în absenţa achiziţionării centralizate şi a distribuţiei în funcţie de mărimea populaţiei şi că acelaşi lucru este probabil valabil pentru ţări mai mici din UE, precum Portugalia şi Estonia, dar şi pentru unele mai mari, cum este Italia.

Kyriakos Mitsotakis s-a declarat în general mulţumit de răspunsul la pandemia de COVID-19 în Grecia, ţară unde sistemul de sănătate este grav afectat de criza datoriilor din ultimul deceniu.

Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre. Decizia a fost luată după o dispută cu grupul AstraZeneca, care anunţase că nu va putea asigura cantitatea de vaccin promisă pentru primul trimestru al acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.