Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Greciei, apel către biserica ortodoxă greacă: Să dea dovadă de reţinere privind numele Macedoniei

The Spectator
Alexis Tsipras

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a făcut apel vineri la biserica ortodoxă din ţara sa să dea dovadă de reţinere în privinţa numelui Macedoniei, care face obiectul unor negocieri între Atena şi Skopje. "Sper că veţi contribui (...) astfel încât Grecia (...) să facă faţă cu succes acestei probleme (...) fără a recădea în greşelile trecutului", i-a scris Tsipras întâistătătorului bisericii ortodoxe elene, arhiepiscopul Ieronymos, conform Agerpres.

Cu o zi în urmă, biserica greacă s-a opus oricărui compromis privind numele de Macedonia, acelaşi cu al unei provincii din nordul Greciei. Statul vecin a fost primit în ONU sub denumirea de Fosta Republică Iugoslavă Macedonia (FYROM), reaminteşte AFP. Grecia consideră că denumirea simplă de Macedonia implică pretenţii teritoriale asupra provinciei sale cu acelaşi nume şi ar trebui adăugat, pentru ţară, un termen geografic distinctiv, cum ar fi "Macedonia de Nord". Opoziţia Greciei, din cauza acestei dispute, constituie un obstacol în calea aderării Macedoniei la Uniunea Europeană şi la NATO.

Joi, ministrul grec de externe Nikos Kotzias s-a întâlnit la Salonic cu omologul său macedonean, în încercarea de a relua eforturile diplomatice în vederea unui compromis, informează Reuters. Miercurea viitoare, cele două părţi vor discuta cu un mediator din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.