Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Greciei: 'Cei care îşi reduc consumul de electricitate vor fi recompensaţi'

Greek Reporter
Kyriakos Mitsotakis

Consumatorii eleni care în timpul lunilor de iarnă îşi reduc consumul de electricitate vor fi recompensaţi cu subvenţii mai mari la plata facturilor la energie, a anunţat marţi premierul Kyriakos Mitsotakis, la postul de radio Sfera, transmite Reuters.

Din 2021, Grecia acordă subvenţii gospodăriilor şi firmelor, în ideea de a reduce povara creată de explozia preţurilor la energie apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa.

Pe lângă subvenţii, Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producţie, ceea ce a împiedicat practic încărcarea facturilor la electricitate, iar sumele strânse de această schemă sunt direcţionate spre finanţarea subvenţiilor. Din iulie, statul elen a obţinut astfel peste două miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Mitsotakis a informat că Executivul va oferi cetăţenilor subvenţii graduale pentru a stimula reducerea consumului lor de energie.

"Cu cât mai multă energie veţi economisi, comparativ cu factura de anul trecut, cu atât mai mare va fi subvenţia pe care o veţi primi", a declarat premierul elen.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat săptămâna trecută o propunere legislativă vizând impunerea de taxe pe profiturile excepţionale generate de companiile energetice, într-un moment în care UE se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la gaze şi electricitate care ameninţă economiile şi gospodăriile.

Taxele ar putea pune 140 de miliarde de euro la dispoziţia statelor UE pentru ca acestea să sprijine familiile şi companiile care au dificultăţi, a explicat oficialul CE.

De asemenea, printre propunerile Comisiei Europene se află reducerea folosirii electricităţii în orele de vârf, de către statele membre UE.

Mitsotakis a anunţat că va fi impusă o taxă pe profiturile excepţionale ale rafinăriilor din Grecia iar banii vor fi folosiţi pentru acordarea de subvenţii celor care folosesc păcură.

Statul elen, care arde peste 40% din gazele sale pentru a genera electricitate, a redus importurile de gaze ruseşti şi şi-a majorat capacitatea de stocare a singurului său terminal de gaze lichefiate, pentru a evita deficitul de gaze.

De asemenea, unele centrale pe gaze testează posibilitatea de a trece luna aceasta la petrol, a anunţat ministrul Energiei, Kostas Skrekas. El a exclus posibilitatea reducerii livrărilor de energie în iarnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.