Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul îl bagă la înaintare pe Eugen Teodorovici pentru discuții cu primarii / SURSE

stirimondene.fanatik.ro
dancila-viorica

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici va avea o întâlnire, marți, la sediul MFP, cu primarii de municipii din România, iar discuțiilor vor viza proiectul de buget pentru anul 2019, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Deși edilii solicitaseră o întâlnire de urgență, marți, și cu premierul Viorica Dăncilă, aceasta nu va fi participa la întrevedere, au adăugat sursele citate. Astfel, șeful Executivului l-a desemnat pe Eugen Teodorovici și echipa de la finanțe a ministrului să poarte discuțiile cu primarii de municipii.

Primarii de municipii din România au acuzat, luni, Guvernul că nu i-a consultat referitor la construcţia proiectului de buget pentru anul în curs, aceștia cerând o întâlnire de urgență marți cu Viorica Dăncilă.

"În semestrul II din anul 2018, dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară in istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate, astfel incat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală", arată primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR), condusă de primarul Sectorului 3 Robert Negoiță.

Edilii arată, în scrisoarea transmisă Guvernului, că proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019 nu a fost dezbătut și acuză Executivul că au aflat din presă că proiectul va fi adoptat până joi.

Tot din surse neoficiale sunt și speculațiile, arată AMR, referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv :

-20% la bugetul local al judeţului;

-45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.

-30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.

Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, a anunțat că bugetul de stat pentru 2019 s-ar putea să fie pus în dezbatere publică marți, iar luni urmează să mai aibă loc o discuție în Coaliție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.