Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul israelian catre evreii din Franta: Isrealul este casa voastra

netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat sâmbătă seară, adresându-se evreilor din Franţa, că Israelul este "casa lor", revenind într-o alocuţiune televizată asupra luării de ostatici de vineri dintr-un magazin evreiesc din Paris, relatează AFP.

"Tuturor evreilor din Franţa, tuturor evreilor din Europa, vă spun: Israelul nu este numai locul spre care vă întoarceţi pentru a vă ruga, statul Israel este casa voastră", a spus prim-ministrul israelian. Un număr de 17 persoane au murit în această săptămână în atacuri jihadiste în Franţa, dintre care patru într-un magazin evreiesc din estul Parisului.

"Dacă lumea nu revine la raţiune, terorismul va continua să lovească", a mai scris el pe contul său de Twitter.

Potrivit media israeliene, Netanyahu ar fi însărcinat un comitet ministerial să discute mijloacele de a încuraja emigraţia evreilor francezi şi europeni spre Israel.

Ministrul afacerilor externe israelian, Avigdor Lieberman, va reprezenta statul israelian la marşul solidarităţii de duminică de la Paris. Potrivit presei locale, Netanyahu ar fi intenţionat iniţial să se deplaseze în persoană la Paris, dar a renunţat apoi din motive de securitate.

De la începutul atacurilor teroriste de miercuri, Israelul denunţă o "tentativă a forţelor răului încarnate de islamismul radical de a răspândi frica şi teroarea în Occident", iar Benjamin Netanyahu a făcut apel la autorităţile de la Paris să menţină un nivel de securitate ridicat în locurile în care se află instituţii evreieşti.

În acest an, pentru prima dată de la crearea Israelului în 1948, Franţa a fost prima ţară de emigraţie către Israel, peste 6.600 de cetăţeni de origine evreiască plecând din Hexagon pentru a se instala în Israel, faţă de numai de 3.400 în 2013.

Estimată la 500.000 sau 600.000 de membri, comunitatea evreiască din Franţa este cea mai mare din Europa şi cea de a treia din lume, după cele din Israel şi SUA. Chiar dacă motivele religioase sunt cel mai des invocate de cei care au decis să se instaleze în Israel, din ce în ce mai des este prezentat ca motiv şi un sentiment de nesiguranţă, notează AFP.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.