Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul israelian Yair Lapid va face o vizită în Germania

theatlantic.com
Yair Lapid

Cancelaria premierului israelian Yair Lapid a anunţat luni că acesta va face o vizită la Berlin în 11-12 septembrie, transmite dpa. Oficial s-a comunicat doar că sunt prevăzute dialoguri politice, notează Agerpres.

Agenţia de presă citată menţionează însă două subiecte de actualitate în relaţiile bilaterale: dosarul nuclear iranian şi despăgubirile pentru victimele atentatului din satul olimpic din Munchen.

Israelul se opune vehement reluării acordului nuclear cu Iranul, în timp ce Germania insistă pentru înţelegerea dintre regimul de la Teheran şi puterile internaţionale. Lapid a insistat că nu este împotriva unui acord, însă nu în forma discutată până acum.

Israelul ar dori o înţelegere de durată mai mare, care să prevadă monitorizarea strictă a programului nuclear iranian şi restricţionarea înarmării Iranului cu rachete. Israelienii consideră că existenţa statului lor este ameninţată de iranieni.

Cu numai două săptămâni în urmă, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a provocat indignare la Berlin, unde a acuzat Israelul de un holocaust împotriva palestinienilor. Aflat alături, la aceeaşi conferinţă de presă, cancelarul german Olaf Scholz nu a reacţionat imediat, fiind criticat ulterior pentru pasivitate.

Germania şi Israelul vor comemora în curând 50 de ani de la atacul terorist din 5 septembrie 1972 asupra satului olimpic din Munchen. Un grup de terorişti palestinieni au ucis atunci 11 membri ai delegaţiei sportive israeliene şi un poliţist.

Deocamdată, rudele victimelor au anunţat că nu vor participa la ceremonia de comemorare din metropola bavareză, dar mai speră că negocierile în curs vor duce la o înţelegere cu autorităţile germane, a declarat marţi agenţiei dpa Ankie Spitzer, văduva antrenorului de scrimă Andre Spitzer.

Ea a subliniat că familiile îndoliate nu şi-au redus cererile, aşa cum arătau unele informaţii din presă. Rudele au specificat clar o sumă minimă, pe care Spitzer nu a dorit însă să o dezvăluie.

Conform ziarului israelian Yedioth Ahronoth, guvernul Germaniei şi-a suplimentat recent oferta, după ce familiile victimelor au apreciat că suma de 5,5 milioane care li s-a propus iniţial este o insultă.

Spitzer a afirmat că, dacă se va ajunge totuşi la un acord, rudele celor ucişi de terorişti vor participa în cele din urmă la comemorarea de la Munchen; dpa apreciază că negocierile par să se îndrepte către un astfel de rezultat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.