Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Israelului îl cheamă la ordine pe ministrul Apărării: De la ce a pornit scandalul

Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a chemat luni la ordine pe ministrul său al apărării, într-un climat de tensiune între cei doi oameni politici şi de întrebări privind libertatea de expresie în armată şi rolul acesteia din urmă în societatea israeliană, informează AFP. Netanyahu l-a convocat pe Moshe Yaalon luni, după declaraţiile pe care acesta din urmă le-a făcut cu o zi înainte, prin care i-a încurajat pe ofiţeri să spună ce gândesc, chiar dacă aceste păreri nu sunt la unison cu cele ale superiorilor lor sau ale liderilor politici ai ţării, conform Agerpres.

 

Potrivit mass-media israeliene, aceste afirmaţii ale lui Yaalon au provocat furia lui Netanyahu, care l-a perceput ca un atac împotriva sa şi o punere în discuţie a primatului politic asupra armatei.

 

Cei doi au publicat un comunicat după întrevederea lor de luni dimineaţa, 'pentru a clarifica lucrurile'. 'Nu există nicio îndoială şi nu a existat niciodată nicio îndoială că armata este subordonată conducerii politice şi că ofiţerii sunt liberi să-şi exprime opiniile atunci când este adecvat să o facă', au afirmat ei.

 

Armata, instituţie puternică şi de neocolit într-o ţară aflată în mod constant pe picior de război şi unde bărbaţii fac 32 de luni serviciul militar, iar femeile doi ani, se află de mai multe săptămâni în centrul unei dezbateri cu privire la valorile morale, libertatea de exprimare şi locul armatei în societate.

 

În cursul ceremoniilor de comemorare a Shoah, organizate la începutul lunii, adjunctul şefului de stat-major, Yair Golan, a declarat că Holocaustul trebuie să îi conducă pe israelieni la un "examen naţional de conştiinţă", adăugând că este îngrijorat "să vadă procesele oribile care s-au derulat în Europa în general, şi în Germania în special, în urmă cu 70, 80, 90 de ani şi să observe aceleaşi semne printre noi în 2016".

 

Aceste declaraţii au provocat numeroase critici, mai ales din partea premierului care a apreciat apelul ca "şocant" din cauza comparaţiei stabilite între societatea israeliană şi Germania nazistă.

 

Câteva zile mai târziu, premierul a declarat disputa închisă, în timpul întrevederii sale cu ministrul apărării şi statul major al armatei, însă Moshe Yaalon a redeschis discuţia duminică seara, declarând în faţa unei reuniuni a ofiţerilor israelieni: 'Continuaţi să spuneţi ce gândiţi, chiar dacă afirmaţiile voastre nu se înscriu în curentul majoritar şi diferă de poziţiile şi ideile comandanţilor voştri sau ale conducerii politice'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.