Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul italian Matteo Salvini: 'Migranții să vină cu avionul! Să nu mai vină nimeni cu barca!'

independent.ie
migranti

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a declarat joi că obiectivul său este ca ”nici măcar o singură persoană să nu mai vină cu ambarcaţiuni” de migranţi în Italia, relatează AFP (news.ro).

”Obiectivul ministrului Salvini, al lui papa Salvini, al Guvernului (italian) Conte este să nu mai existe nici măcar o singură femeie, un singur copil care să urce într-o barcă”, a spus Salvini într-o conferinţă comună, la Roma, cu preşedintele libian al Guvernului de uniune naţională de la Tripoli, Ahmed Omar Maiteeg.

”Obiectivul este ca cei care sosesc în Italia să vină cu avionul, eventual la clasa întâi”, a continuat ministrul, care este totodată liderul Ligii (extremă dreapta).

Titular al unui dublu protofoliu, de vicepremier şi ministru de Interne, de o lună, Matteo Salvini a reuşit să impună tema migranţilor pe agenda europeană, interzicând, la începutul lui iunie, accesul în porturile italiene ONG-urilor care salvează migranţi pe Marea Mediterană.

El acuză ONG-urile că sunt complice ale traficanţilor, lucru pe care acestea îl contestă vehement.

”Din fericire şi în mod ciudat, de când am luat noi poziţie, în aceste ultime ore nu a mai fost nici măcar o navă ale acestor pseudo-asociaţii umanitare în apele libiene”, a declarat Salvini.

”Femeile însărcinate, copiii şi refugiaţii rămân în Italia. Ruşine celor dezinformaţi care scriu contrariul”, a spus ministrul, criticat în urma unei circulare pe care a trimis-o prefecţilor, în care vizează o accelerare a examinării solicitărilor de azil.

”Protecţia este rezervată cazurilor umanitare”, a insistat el, declarându-se ”mereu favorabil coridoarelor umanitare”.

În opinia sa, problema centrală în dosarul migranţilor este ”protecţia frontierelor externe”.

”Aşadar, înainte de a primi în Italia un singur solicitant de azil care să vină din altă ţară, noi vrem angajamente concrete, precise, termene, costuri, mijloace cu privire la modul cum vrea Uniunea Europeană (UE) să ne protejeze frontierele externe”, a subliniat el.

”Pot să spun liniştit, în mod umanitar, că înainte de a primi un singur solicitant de azil în Italia, aşteptăm să fie trimişi zeci de mii alţii acolo unde s-au înregistrat cererile”, a conchis el.

De la 1 ianuarie, 16.687 de persoane au debarcat pe coastele italiene - dintre care 11.000 provenind din Libia  -, reprezentând cu 80% mai puţine ca anul trecut, în aceeaşi perioadă, potrivit unor date de la Ministerul de Interne.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM), 57.160 de migranţi au sosit în UE de la începutul anului - dintre care 80% au debarcat pe coastele italiene, spaniole sau grece.

Un consiliu european consacrat problemei migraţiilor, săptămâna trecută, la Bruxelles, a pus accentul pe o consolidare a controlului la frontiere şi instrumente în vederea ţinerii migranţilor la distanţă - precum platforme de debarcare în Africa de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.