Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Lapid răspunde acuzațiilor Ucrainei: Nu vom ignora 'apropierea periculoasă' dintre Rusia și Iran

Black News
Yair lapid

Israelul este din ce în ce mai îngrijorat de "apropierea periculoasă" dintre Rusia și Iran în ceea ce privește furnizarea de drone fabricate în Republica Islamică pentru a ataca Ucraina și, ca urmare, organizează evaluări zilnice pentru a-și revizui poziția față de acest conflict, a declarat premierul Yair Lapid pentru The Jerusalem Post.

"O parte din activitatea pe care o desfășurăm are legătură cu apropierea foarte periculoasă care se creează între Rusia și Iran", a declarat el pentru Post într-un interviu acordat duminică. "Nu este ceva ce vom ignora sau despre care nu vom face nimic... așa că ceea ce trebuie să facem este să reevaluăm zilnic și să reacționăm".

Lapid a declarat că Israelul a avut consultări strânse cu americanii cu privire la evoluția situației. Joia trecută, el a vorbit la telefon cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kubela, iar problema a fost abordată. Iranul a furnizat Rusiei zeci de drone - inclusiv drone sinucigașe - care au fost folosite pentru a ataca centre civile ucrainene.

Întrebat ce reține Israelul să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă, Lapid a spus că a pus în balanță două considerente.

"Unul este că suntem de partea Ucrainei", a spus el. "Noi îi susținem. Tocmai am votat la ONU [Adunarea Generală], spunând lumii că nu vom accepta niciodată anexarea celor patru regiuni [din Ucraina de către Rusia]. Suntem încă singura țară din lume care a construit un spital de campanie în Ucraina".

Celălalt considerent "este să ne asigurăm că interesele de securitate națională ale Israelului sunt protejate în orice moment", a spus el.

Deși Lapid nu a precizat, politica Israelului de a nu furniza arme Ucrainei se datorează în parte unui mecanism de deconflictionare între Ierusalim și Moscova care permite Israelului să lovească ținte iraniene în Siria fără a se ciocni cu forțele rusești staționate acolo. Luni, Israelul ar fi lovit o țintă în apropiere de Damasc.

Deși Israelul nu a furnizat arme, a declarat că este dispus să ajute Ucraina să înființeze un sistem civil de alertă timpurie pentru rachete.

"Așadar, vom sprijini Ucraina", a declarat Lapid. "Vom fi proactivi în sprijinirea Ucrainei și vom lua în considerare interesul național de securitate al Israelului".

Iranul, acordul nuclear și furnizarea de drone către Rusia

În ceea ce privește Iranul, Lapid a declarat că furnizarea de drone și alte arme către Rusia a fost o dovadă în plus că o revenire la acordul nuclear iranian din 2015 este neviabilă.

Deși discuțiile nucleare cu Iranul sunt în prezent scoase din discuție, el a avertizat să nu se simtă "prea confortabil", spunând: "Nu s-a evaporat complet".

"Credem, și discutăm cu toți aliații și prietenii noștri despre acest lucru, că, din moment ce nu funcționează, este timpul să începem discuția despre un acord "mai lung și mai puternic"", a spus el.

Israelul "a adus dovezi" puterilor mondiale în urmă cu câteva luni care arătau că Iranul minte și în dosarul nuclear, a mai spus Lapid. Această dovadă a avut un impact asupra SUA și țărilor europene implicate în discuțiile nucleare cu Iranul la începutul acestui an, deoarece guvernul a reușit să construiască cu succes un dialog cu acestea care a fost "foarte deschis, uneori la limita de a fi direct, și totuși a fost respectuos și sincer".

"Nu a existat niciun moment în care să suspecteze sau să sugereze că au pus la îndoială calitatea tipului de informații pe care le prezentam, pentru că știau că este... politica israeliană acum să se asigure că tot ceea ce aducem la masă este veridic, indiferent dacă se potrivește sau nu cu povestea pe care o spunem", a declarat Lapid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.