Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Maltei a fost declarat nevinovat după o anchetă asupra morţii unor migranţi

Robert Abela

Premierul Maltei, Robert Abela, vizat de la jumătatea lui aprilie de o anchetă a justiţiei din ţara sa după moartea mai multor migranţi în largul mării, a fost găsit nevinovat, a anunţat sâmbătă seară guvernul de la Valletta, notează AFP, potrivit Agerpres.

Rezultatele anchetei, 420 de pagini în total, au fost prezentate în rezumat în engleză de principalele cotidiene ale insulei, raportul fiind publicat iniţial în malteză, a precizat serviciul de presă al guvernului într-un comunicat.

"O anchetă căutând să stabilească dacă prim-ministrul, un ofiţer superior şi un echipaj al unei nave de patrulare a forţelor armate malteze sunt responsabili de moartea a cel puţin cinci migranţi, i-a declarat nevinovaţi de acuzaţia de omor", a scris cotidianul Times of Malta, citând raportul judiciar.

"Nicio dovadă sau mărturie" nu a venit în sprijinul acuzaţiilor împotriva premierului Abela, potrivit sursei.

La jumătatea lui aprilie, mai multe ONG-uri au acuzat autorităţile malteze că nu au salvat migranţi aflaţi în derivă, inclusiv în apele teritoriale, ceea ce Valletta a dezminţit. Malta avea închise porturile pentru migranţi din cauza pandemiei de COVID-19.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Pentru că nu a reuşit să atingă coastele europene, unul din aceste vase cu migranţi s-a întors în Libia. Potrivit, ONG-urilor, cinci dintre persoanele aflate la bord şi-au pierdut viaţa, iar alte şapte au fost date dispărute.

Într-un discurs, Robert Abela a anunţat atunci că un deputat al opoziţiei şi ONG-ul Repubblika au depus plângere "împotriva întregului echipaj al unui vas al marinei" malteze, unui ofiţer superior şi împotriva lui.

Reclamanţii "afirmă că armata ţării noastre a comis o crimă pe mare, pentru că nu a salvat mai mulţi imigranţi ilegali", a explicat la acea dată şeful guvernului.

Magistratul care i-a declarat nevinovaţi pe responsabilii şi militarii maltezi a cerut însă poliţiei să îşi continue ancheta vizând un presupus traficant de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.