Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki se opune oricărei discuţii oficiale cu regimul lui Aleksandr Lukaşenko

dw.com
Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunţat orice tentativă de discuţii oficiale cu regimul belarus al lui Aleksandr Lukaşenko, apreciind că aceasta ar însemna o "legitimare" a regimului de la Minsk, informează joi AFP.

"Trebuie să conştientizăm faptul că orice discuţie directă cu Lukaşenko îi vine (acestuia) în ajutor, pentru că îi legitimează regimul", a declarat şeful guvernului de la Varşovia, pentru jurnalişti.

Afirmaţiile premierului naţionalist polonez fac ecoul unor discuţii pe care cancelarul german Angela Merkel le-a avut cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Aleksandr Lukaşenko, urmate de un apel telefonic al lui Morawiecki.

"I-am subliniat doamnei cancelar (Merkel) că niciun acord referitor la Polonia şi la toată această situaţie nu poate fi încheiat fără participarea noastră", a afirmat şeful guvernului polonez.

Acţiunea Angelei Merkel, care caută o soluţie la criza migraţiei la frontierele de est ale Uniunii Europene, a stârnit critici acerbe din partea unor reprezentanţi ai puterii naţionaliste poloneze.

Miercuri seara, preşedintele polonez Andrzej Duda a făcut nişte remarci cu privire la acest lucru în timpul unei discuţii cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier. "Suntem o ţară suverană care are dreptul să decidă ea însăşi asupra problemelor sale şi vom rămâne intransigenţi în privinţa apărării acestui drept", a insistat Duda, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, fosta şefă naţionalistă a guvernului polonez Beata Szydlo a estimat pe Twitter că, discutând din propria iniţiativă cu Minskul şi Moscova, "cancelarul federal german încalcă toate principiile UE. Atitudinea sa ne face să ne gândim la cele mai rele momente din istorie, când ţările Europei Centrale erau considerate obiecte de negoţ politic", a afirmat Szydlo.

Pe de altă parte, premierul Morawiecki a declarat, potrivit Reuters, că a avut o discuţie telefonică cu premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi, în cadrul căreia acesta i-a promis implicarea guvernului de la Bagdad în repatrierea migranţilor irakieni blocaţi la frontiera belaruso-polonă. Un prim zbor cu 431 de migranţi preluaţi din Belarus a aterizat joi seară în Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.