Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Poloniei: 'Văd multe amprente ale serviciilor ruseşti în Republica Moldova'

dw.com
Mateusz Morawiecki

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki a declarat duminică un interviu la CBS News că "amprentele" Rusiei pot fi găsite peste tot în Republica Moldova, iar aliaţii NATO "trebuie să îi ajute cu toţii" de dragul stabilităţii în Europa, relatează CNN, conform news.ro.

Morawiecki a fost întrebat dacă are dovezi că Rusia va încerca să mute conflictul şi în alte ţări, inclusiv în Polonia, în condiţiile în care Moldova, unul dintre vecinii Ucrainei, a avertizat că există un complot pentru răsturnarea guvernului lor şi deschiderea unui nou front în război.

„Ei bine, în primul rând, pot vedea tot mai multe provocări în jurul nostru. Una dintre rachetele sistemului de apărare ucrainean a căzut pe teritoriul polonez, omorând oameni. Şi aceasta a fost o consecinţă directă a unui atac cu rachete din partea Rusiei asupra Ucrainei. Acum câteva zile, o altă rachetă a trecut peste teritoriul României. A fost trimisă pe deasupra teritoriului României şi da, văd multe amprente ale forţelor ruseşti, ale serviciilor ruseşti în Moldova. Aceasta este o ţară foarte, foarte vulnerabilă şi noi toţi trebuie să-i ajutăm. Polonia oferă sprijin financiar pentru ca Moldova să supravieţuiască în această perioadă foarte dificilă”, a arătat premierul Poloniei.

„Cred că noi, ţările NATO, suntem cu toţii foarte în siguranţă. Dar nu este vorba doar despre noi. Este vorba, de asemenea, despre crearea stabilităţii în jurul nostru, în vecinătatea noastră directă. Şi dacă nu reuşim să integrăm Ucraina în NATO şi în Uniunea Europeană, Ucraina va fi întotdeauna o zonă-tampon”, a arătat Mateusz Morawiecki.

Polonia discută cu SUA creșterea prezenței militare americane

Pe de altă parte, întrebat dacă are vreun indiciu din partea administraţiei Biden că SUA vor trimite în Polonia mai multe trupe (în prezent sunt 11.000 de soldaţi americani, pe bază rotaţională) - sau că vor face o bază permanentă aici, premierul polonez Morawiecki a declarat la CBS că Varşovia - care se pregăteşte să-l primească săptămâna viitoare pe preşedintele Joe Biden - are discuţii în curs cu Washingtonul „cu privire la posibilitatea de a le face prezenţa mai permanentă şi de a le mări numărul”.

În plus, premierul Poloniei crede că sunt şanse ca într-o zi Ucraina să primească şi avioane ca ajutor militar.

„Ei bine, aşa cum probabil vă amintiţi, la începutul războiului au existat multe lucruri dincolo de imaginaţia noastră, iar apoi inimaginabilul a devenit realizabil. La fel a fost şi cu tancurile, la fel a fost şi cu sistemul antiaerian Patriot, antirachetă. Şi cred că şi cu avioanele de vânătoare, în cele din urmă, vor exista avioane de vânătoare din Vest, livrate Ucrainei. Poziţia Poloniei este că putem face acest lucru, dar numai în combinaţie cu alţi aliaţi din NATO şi, în special, sub conducerea Statelor Unite”, a subliniat Mateusz Morawiecki.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.