Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Scoției pregătește terenul pentru viitoarea aderare a țării sale la UE

sky.com
Humza Yousaf

Şeful guvernului scoţian, Humza Yousaf, începe luni o vizită la Bruxelles, menită să construiască relaţii cu Uniunea Europeană la care liderul SNP doreşte să se adere într-o zi în fruntea unei Scoţii care ar deveni independentă, scrie AFP, citat de Agerpres.

Vizita noului lider al Partidului Naţional Scoţian (SNP) intervine la două zile după o convenţie a formaţiunii sale politice consacrată independenţei, unde a anunţat că doreşte - în cazul victoriei la următoarele alegeri generale - să pregătească terenul pentru viitoarea aderare a Scoţiei la UE prin trimiterea unui reprezentant la Bruxelles.

"Scoţia a fost scoasă din UE, deşi a votat pentru a rămâne, iar acordul de Brexit al guvernului britanic face mai greu pentru scoţieni să călătorească, să lucreze şi să facă comerţ cu ţările din UE", a declarat liderul separatist de 38 de ani într-un comunicat.

"În ciuda acestui fapt, Scoţia rămâne hotărât europeană şi angajată să aibă relaţii puternice şi fructuoase cu vecinii noştri şi partenerii din Uniunea Europeană", a adăugat el.

Pe agenda lui Humza Yousaf pentru această primă călătorie în străinătate de la venirea la putere la sfârşitul lui martie, întâlniri comerciale, diplomatice şi politice, potrivit guvernului scoţian.

În primul său discurs major în faţa trupelor sale sâmbătă, Humza Yousaf a pus problema independenţei în centrul campaniei pentru următoarele alegeri generale, care urmează să aibă loc până la sfârşitul anului viitor, promiţând că va căuta să negocieze cu Londra un transfer de putere către Scoţia dacă partidul său obţine majoritatea locurilor.

În ciuda refuzurilor repetate ale Londrei, succesorul lui Nicola Sturgeon caută să poată organiza un nou referendum privind independenţa, argumentând că Brexit-ul a schimbat miza de când scoţienii au ales în 2014 să rămână în cadrul Regatului Unit.

De la plecarea surpriză a fostului premier, la începutul anului, care a invocat lipsa de "energie" pentru a continua, SNP şi-a văzut cota de popularitate prăbuşindu-se, sub efectul unei succesiuni de dezvăluiri în contextul în care poliţia anchetează asupra finanţelor SNP.

Nicola Sturgeon şi soţul ei au fost plasaţi în arest în acest cadru, dar nu au fost urmăriţi penal până în prezent. Ambii neagă orice infracţiune, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.