Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Sloveniei avertizează: Impunerea 'valorilor imaginare' asupra unor state va duce la prăbuşirea UE, pe modelul Iugoslaviei

gay

În timp ce Slovenia preia președinția Consiliului UE, premierul țării avertizează că Occidentul nu îşi poate impune opiniile sale liberale asupra Europei centrale.

Prim-ministrul Sloveniei, Janez Jansa, unul dintre puţinii aliaţi din UE ai Ungariei în încercarea a scoate în afara legii propaganda homosexuală în şcoli, susţine că impunerea "valorilor europene imaginare" asupra Europei centrale ar putea duce la prăbuşirea uniunii, notează The Guardian.

Vorbind cu un grup de reporteri de la ziare europene, în contextul în care Slovenia a preluat conducerea Consiliului UE, prin care statele membre contribuie la contuarea priorităţilor UE și la formarea legislației, Janša a făcut trimitere la experiența sa în cadrul federației Iugoslave atunci când a fost întrebat despre cel mai mare risc pentru UE.

În urmă cu două săptămâni, prim-ministrul olandez Mark Rutte a condus ofensiva împotriva prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, ca urmare a unui proiect de lege care va interzice propaganda homosexuală în materialele educaţionale, la ore de maximă audienţă la televiziuni şi în producţiile destinate copiilor. Rutte l-a acuzat pe Orban că încalcă valorile UE şi l-a provocat să renunţe la lege sau să scoată Ungaria din UE.

Premierul sloven spune însă că impunerea unei perspective străine asupra ţărilor din centrul şi estul Europei este "drumul cel mai rapid spre prăbuşirea" blocului comunitar.

"Există diferenţe care trebuie luate în considerare şi respectate şi cred că există o diviziune clară între competenţele naţionale şi cele europene", a afirmat premierul sloven.

"Nu judeci o persoană pe baza valorilor imaginare europene. Se folosesc standarde duble, cred că acesta este cel mai rapid drum spre prăbușire. Cu până la 30 de ani în urmă, Slovenia trăia în fosta Iugoslavie și se presupunea că era federală. Erau cinci sau șase națiuni, trei religii, șase republici, două provincii autonome și țara s-a destrămat din diferite motive, dar ultimul cui în sicriu a fost atunci când unii oameni au început să folosească criterii speciale pentru ei înșiși, aplicând standarde duble. UE fără Europa centrală nu este o uniune europeană - va fi doar o formă fără fond și ar trebui să fim conștienți de aceasta", a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.