Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Spaniei toarnă gaz pe foc în Balcani: 'Declarația de independență a Kosovo a fost o încălcare a dreptului internațional'

www.rte.it
pedro sanchez

Șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a declarat luni, aflat în vizită în Albania, că Madridul nu poate fi niciodată de acord cu recunoașterea independenței Kosovo față de Serbia. Afirmațiile vin pe fondul creșterii tensiunii interetnice în nordul Kosovo unde sârbii sunt majoritari, potrivit elespanol.com.

Pedro Sanchez a declarat că Spania nu poate recunoaște teritoriul Kosovo deoarece a existat o declarație unilaterală de independență despre care consideră că încalcă dreptul internațional. „Nu putem fi în favoarea acestei recunoașteri a Kosovo”, a insistat el înainte de a preciza că acest lucru nu împiedică Spania să susțină dialogul dintre Belgrad și Pristina, „care sperăm că se va realiza”.

La Tirana, Sanchez a încheiat turneul de patru zile pe care l-a desfășurat prin cinci țări balcanice și în care a transmis sprijinul Spaniei pentru procesul de integrare a tuturor acestora în Uniunea Europeană, cerându-le să continue adoptarea reformelor necesare.

Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo, care urmăreşte îndeaproape situaţia de la frontiera dintre Kosovo şi Serbia, este pregătită 'să intervină dacă stabilitatea ar fi pusă în pericol'.

De asemenea, KFOR subliniază că se află în contact cu ambele părţi - sârbi şi kosovari - şi a lansat un apel la dialog, reiterând că 'va recurge la toate măsurile necesare pentru menţinerea stabilităţii'.

Populaţia sârbă, mai răspândită în nordul Kosovo, ar trebui ca începând cu 1 august să deţină acte de identitate eliberate de autorităţile kosovare, iar până la sfârşitul lunii septembrie trebuie să înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu cele eliberate de instituţiile kosovare.

După proteste şi baraje rutiere instalate de etnici sârbi, Pristina a decis duminică seara să închidă toate trecerile de frontieră de la Jarinje şi Brnjak. Premierul kosovar Albin Kurti l-a acuzat pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic de alimentarea tensiunilor interetnice.

La rândul său, Vucic a avertizat Pristina, cerându-i încetarea imediată a politicilor ostile împotriva sârbilor, chemând totodată populaţia sârbă să păstreze calmul şi să nu răspundă la nicio 'provocare'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.