Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul spaniol Pedro Sanchez va merge în Kiev

www.rte.it
pedro sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez va face în curând o vizită la Kiev, au declarat marţi agenţiei France Presse surse guvernamentale de la Madrid, fără a da detalii "din motive de securitate".

Prim-ministrul anunţase luni redeschiderea "în câteva zile" a ambasadei spaniole în capitala Ucrainei. Reprezentanţa diplomatică fusese închisă la scurt timp după începutul invazei ruse, iar personalul diplomatic a fost evacuat în Polonia, potrivit Agerpres.

AFP apreciază că vizita lui Sanchez va avea evident obiectivul de a manifesta puternic susţinerea Spaniei pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Socialistul spaniol este de altfel unul din puţinii lideri care au folosit public termenul "genocid" după retragerea trupelor ruse de la Bucea şi descoperirea civililor ucişi în acest oraş de lângă Kiev.

Spania susţine Ucraina cu ajutoare umanitare şi echipamente militare şi a primit deja peste 50.000 de refugiaţi ucraineni. Ministrul apărării, Margarit Robles, a declarat luni că s-au efectuat deja 12 zboruri cu "sute de tone" de arme şi ajutoare, iar Madridul va trimite "oricâte avioane este nevoie".

Zelenski s-a adresat deja prin videoconferinţă parlamentului spaniol, comparând războiul din ţara sa cu masacrul de la Guernica, oraş din Ţara Bascilor bombardat în 1937 de aviaţia nazistă, în timpul războiului civil din Spania.

De la începutul războiului, au făcut vizite în Ucraina mai mulţi lideri europeni, printre care premierul britanic Boris Johnson, cancelarul austriac Karl Nehammer, şeful guvernului de la Varşovia, Mateusz Morawiecki, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prim-miniştrii Cehiei, Sloveniei şi Slovaciei, reaminteşte AFP.

Zelenski i-a invitat la Kiev şi pe preşedinţii Statelor Unite şi Franţei, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron. Casa Albă a precizat însă că Biden nu are deocamdată intenţia de a onora invitaţia.

Mai multe ţări, inclusiv Franţa şi Turcia, şi-au redeschis deja ambasadele de la Kiev în ultimele zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.