Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul spaniol promite Cataloniei investiţii de miliarde de euro pentru a contracara separatismul

elpolitico.com
mariano rajoy

Şeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, a promis marţi Cataloniei că vor fi investiţi pe teritoriul său 4,2 miliarde de euro până în 2020, în răspuns la separatismul care câştigă teren în regiunea spaniolă, relatează AFP. Conservatorul Rajoy, care conduce guvernul Spaniei din 2011, a anunţat marţi, la Barcelona, un "efort de până la 4,2 miliarde de euro ca investiţii în infrastructură, transporturi şi logistică, între 2017 şi 2020, adică peste un miliard pe an".

Este primul anunţ de acest gen de o asemenea anvergură făcut de guvernul spaniol după lansarea "operaţiunii de dialog", iniţiativă ce vizează să reducă divergenţele în creştere dintre Madrid şi Barcelona, într-un moment în care liderii separatişti ai regiunii vizează un referendum cu privire la independenţa acesteia, deşi tribunalul constituţional spaniol a suspendat în decembrie proiectul unei consultări populare ce ar fi fost organizată în septembrie 2017.

Acuzat în timpul primului său mandat (2011-2016) că refuză dialogul cu naţionaliştii şi separatiştii catalani şi reales în noiembrie în fruntea guvernului, dar lipsit de majoritate parlamentară, Mariano Rajoy a promis în cele din urmă o apropiere de Catalonia, în încercarea de a rezolva ceea ce a calificat în trecut drept "cea mai gravă problemă" cu care se confruntă Spania. Marţi, premierul spaniol a reiterat că referendumul asupra independenţei nu este negociabil.

Guvernul regional prezidat de Carles Puigdemont (centru-dreapta) a minimalizat oferta Madridului. "Promisiunile de investiţii şi-au pierdut orice credibilitate în ochii societăţii catalane", a subliniat Puigdemont într-un articol comun cu vicepreşedintele regiunii, Oriol Junqueras (Stânga republicană) publicat marţi în cotidianul regional El Periodico, anunță Agerpres. Carles Puigdemont se află în vizită în SUA pentru a apăra ideea unui referendum, cauză pe care o compară cu lupta pentru drepturi civile a americanilor de culoare din secolul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.