Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul suedez Stefan Lofven a prezentat în parlament componenţa noului guvern de coaliţie

trtworld.com
Stefan Lofven

Prim-ministrul social-democrat suedez Stefan Lofven a prezentat luni în parlament componenţa şi programul guvernului său minoritar de coaliţie, ce prevede în al doilea mandat un viraj major spre dreapta, cu reduceri de taxe şi reforme pe piaţa muncii, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi:  Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

Partidele guvernului interimar din Suedia, social-democraţii şi Verzii, au ajuns la un acord cu Centrul şi cu Liberalii (ambele din fostul bloc de opoziţie) în vederea constituirii unei coaliţii minoritare, care să nu implice sprijinul partidului de extremă dreapta Democraţii Suediei, în urma alegerilor legislative de pe 9 septembrie din care au rezultat un peisaj politic foarte fragmentat şi un blocaj între principalele două alianţe.

'Extremiştii de dreapta şi mişcările lor se răspândesc în Europa. Dar în Suedia (...) noi am ales o cale diferită', a afirmat Lofven luni, în discursul său către parlament.

'Aceasta este o eră nouă, o eră de provocări, crucială. Cooperarea parlamentară care începe astăzi este istorică', a arătat premierul, referindu-se la acordul cu Centrul şi cu Liberalii ce prevede cooperarea parlamentară în materie de buget şi pe alte proiecte de legi.

Lofven, fost sudor şi lider sindical, va trebui totuşi să acţioneze cu prudenţă în condiţiile în care o mare parte din programul politic este văzut de mulţi ca o trădare a valorilor centrale ale partidului său.

Acordul prevede ca guvernul minoritar format din social-democraţi şi Verzi să reducă taxele şi să relaxeze piaţa muncii strict reglementată. Guvernul îşi mai propune să crească cheltuielile pentru asistenţa socială, şcoli, poliţie şi apărare.

Suedia va căuta 'să salvgardeze relaţia transatlantică, să ne dezvoltăm cooperarea în domeniul apărării, în special cu Finlanda, şi să aprofundăm cooperarea pentru o securitate sporită în jurul Mării Baltice', a adăugat el, menţionând că 'Suedia nu va depune cerere de aderare la NATO'.

Componenţa guvernului rămâne în mare parte neschimbată. Şefa diplomaţiei, Margot Wallstom, ministrul de finanţe Magdalena Andersson, cel al apărării, Peter Hultqvist - toţi social-democraţi - se numără printre miniştrii-cheie din guvernul 2014-2018 care rămân în funcţii.

Co-lidera Verzilor, Isabella Lovin, îşi păstrează postul de vicepremier şi urmează să răspundă de problemele de mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.