Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Tunisiei Youssef Chahed i-a demis pe ministrul de externe şi pe cel al apărării, după consultări cu noul preşedinte al ţării, Kais Saied

Tunisia

Premierul Tunisiei Youssef Chahed a creat surpriză demiţându-i pe ministrul de externe şi pe cel al apărării după consultări cu noul preşedinte al ţării, Kais Saied, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul preşedinţiei, relatează EFE şi Reuters marţi, potrivit AGERPRES.

Potrivit comunicatului, decizia a fost luată "de comun acord" cu noul preşedinte, care a depus jurământul în faţa Parlamentului în urmă cu doar o săptămână.

Citește și: Klaus Iohannis anunță! ‘Doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european’

Chahed i-a numit pe Karim Jamoussi, ministrul justiţiei, în funcţia de ministru al apărării interimar, şi pe Sabri Bachtabji în funcţia de ministru de externe.

O întâlnire care a avut loc luni la Palatul Prezidenţial din Cartagina între preşedinte şi ministrul german de externe, Heikio Mass, a stârnit zvonuri despre absenţa omologului său tunisian, aşa cum prevede protocolul, relatează EFE.

Ambii miniştri demişi au fost apropiaţi de cercul puterii fostului preşedinte Beji Caid Essebsi, primul preşedinte al Tunisiei ales democratic prin sufragiu universal, care a murit pe 25 iulie, la vârsta de 92 de ani, ceea ce a dus la avansarea alegerilor prezidenţiale planificate la sfârşitul anului.

Saied i-a succedat preşedintelui interimar Mohamed Ennaceur, numit pentru 90 de zile în fruntea statului tunisian după decesul lui Essebsi.

Aproape necunoscut până de curând pe scena politică, Kais Saied, 61 de ani, a fost ales noul preşedinte al Tunisiei cu 72,71% din voturi, devansându-l cu mult pe controversatul om de afaceri Nabil Karoui.

Victoria lui Saied a constituit o grea lovitură pentru elita politică aflată la guvernare, acuzată că a eşuat în a îmbunătăţi standardul de viaţă al tunisienilor şi în a pune capăt corupţiei, după ce revoluţia din 2011 a introdus democraţia în această ţară din nordul Africii.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’ .

Conform Constituţiei tunisiene din 2014, care a instituit un sistem parlamentar mixt, printre prerogativele preşedintelui este numirea miniştrilor Apărării, Afacerilor Externe şi Securităţii Naţionale după consultarea cu Executivul. De asemenea, are iniţiativă legislativă şi prezidează Consiliul de securitate naţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.