Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Turciei despre acordul UE-Turcia: 'Este o zi istorică'

ue turcia

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a calificat drept 'istorică' ziua de vineri, când a încheiat cu cei 28 de lideri ai statelor Uniunii Europene un acord menit să oprească fluxul de migranţi ce pleacă din ţara sa către Europa, prin Grecia, acord în urma căruia Turcia va beneficia de relansarea procesului de aderare la UE şi de liberalizarea vizelor.

'Este o zi istorică, pentru că am ajuns la un acord foarte important între Turcia şi UE (...) Am realizat că Turcia şi UE au acelaşi destin, aceleaşi provocări şi acelaşi viitor', a declarat Davutoglu la conferinţa de presă ce a urmat summitului cu liderii europeni, potrivit AFP. La precedentul summit, desfăşurat pe 7 martie, el a condiţionat readmisia migranţilor - care pornesc de pe coastele Turciei şi debarcă în insulele greceşti - de preluarea de către UE direct din Turcia a unui număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi pe teritoriul turc. Davutoglu a mai cerut suplimentarea cu încă trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei, pe lângă cele trei miliarde deja promise, accelerarea procesului de integrare europeană şi liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci.

Aceste solicitări se regăsesc şi în acordul final. UE a acceptat ca pentru fiecare migrant returnat Turciei să preia direct de pe teritoriul acesteia un migrant sirian, în limita unui plafon de 72.000 de persoane. De asemenea, cetăţenii turci vor putea să călătorească fără vize în UE începând de la sfârşitul lui iunie 2016, dacă până atunci guvenul turc va îndeplini o listă ce cuprinde 72 de condiţii. Cât despre aderarea la UE, va fi deschis un nou capitol de negociere, iar în ceea ce priveşte ajutorul financiar european, după epuizarea celor trei miliarde deja promise Turciei pentru refugiaţii sirieni, UE va mobiliza încă trei miliarde.

Pe de altă, în timp ce liderii europeni şi Ahmet Davutoglu definitivau acest acord, agenţia Reuters a anunţat că paza de coastă turcă a interceptat vineri sute de migranţi care încercau să ajungă în insula grecească Lesbos. Conform unui oficial local, în total circa 1.200 de migranţi au fost opriţi de autorităţile turce, pe coasta Mării Egee sau după ce au pornit cu diferite ambarcaţiuni către insula Lesbos. În Turcia se află în prezent circa 2,7 milioane de refugiaţi sirieni. Odată cu încheierea acordului de vineri, acum temerea principală este că migranţii vor încerca să abordeze rute alternative pentru a ajunge în vestul Europei, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.