Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, invitat la Parlamentul European

parlamentul european

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a fost invitat marţi de preşedintele Parlamentului European pentru o dezbatere cu privire la starea de urgenţă instaurată în ţara sa în contextul pandemiei de COVID-19 şi al repercusiunilor acesteia asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale, potrivit France Presse.

Consiliul şi Comisia Europeană urmează să prezinte joi o declaraţie asupra acestei probleme care va duce la o dezbatere în cursul unei sesiuni plenare a Parlamentului European, a indicat preşedintele adunării, italianul David Sassoli, într-o scrisoare adresată lui Orban.

La sfârşitul lunii martie, parlamentul ungar a adoptat o lege care permite premierului naţionalist să guverneze până la noi ordine prin ordonanţe în contextul unei stări de urgenţă votate pentru combaterea epidemiei. Aceste puteri depline au suscitat "preocuparea" preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen. Viktor Orban, a cărui ţară este vizată frecvent de acuzaţii pentru atingeri aduse statului de drept, emite adeseori declaraţii împotriva UE, notează AFP.

Preşedintele Parlamentului European a comunicat despre o scrisoare a ministrului ungar al justiţiei, Judit Varga, în care solicită să participe la această dezbatere pentru a i se permite să exprime punctul de vedere al Budapestei.

Conform regulii în vigoare pentru astfel de dezbateri, "nivelul de participare este cel al şefilor de stat şi de guvern", remarcă David Sassoli, care i-a cerut lui Viktor Orban să-i răspundă.

În pofida pandemiei, el precizează că această participare nu se va putea face de la distanţă ca urmare a unei decizii a conferinţei preşedinţilor de grup.

La începutul lunii aprilie, Viktor Orban a sfătuit ceea ce el numeşte "bula bruxelleză" să combată coronavirusul în loc să se ocupe de Budapesta, ca urmare a criticilor Comisiei şi a avertismentului din partea a 16 state membre cu privire la puterile sale depline, conform AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.