Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiile Goncourt și Renaudot pe 2017, decernate scriitorilor Eric Vuillard, respectiv Olivier Guez

carti

Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu din literatura francofonă, a fost decernat luni scriitorului Eric Vuillard pentru romanul "L'ordre du jour", a anunțat juriul prezidat de Bernard Pivot, informează AGERPRES, citând AFP. Tot luni a fost atribuit și premiul Renaudot, care a revenit în acest an scriitorului Olivier Guez pentru volumul "La disparition de Josef Mengele", a anunțat Frederic Beigbeder.

Citeşte şi: Patru vehicule istorice ale Regelui Mihai vor fi expuse la castelul Săvârşin

Romanul "L'ordre du jour", publicat de editura Actes Sud, prezintă o relatare tulburătoare despre venirea la putere a lui Hitler, Anschluss (anexarea Austriei, n.r.) și sprijinul neabătut oferit de industriașii germani mașinăriei de război naziste.

"Suntem mereu surprinși, inevitabil. (Acest premiu, n.r.) îmi face o deosebită plăcere", a declarat scriitorul Eric Vuillard.

În 2016, premiul Goncourt a revenit scriitoarei Leila Slimani.

Dintre cei patru finaliști ai premiului Goncourt, Eric Vuillard, în vârstă de 49 de ani, a fost singurul autor a cărui carte din acest an nu a fost publicată în sezonul de toamnă, ci în timpul primăverii.

Romanul "L'ordre du jour" s-a impus în al treilea tur de scrutin cu 6 voturi "pentru". Veronique Olmi, autoarea romanului "Bakhita", a primit patru voturi. Ceilalți doi finaliști au fost Alice Zeniter, cu romanul "L'art de perdre", și Yannick Haenel, cu volumul "Tiens ta couronne".

Potrivit criticilor literari, Eric Vuillard deține un talent unic de a se strecura în culisele Istoriei, pentru a oferi cititorilor o altă scală în privința lecturării unor evenimente care sunt, a priori, arhicunoscute.

Citeşte şi: Gary Oldman, Kate Winslet şi Angelina Jolie, printre vedetele premiate la Hollywood Film Awards 2017

După căderea imperiului Inca ("Conquistadors", 2009), cucerirea colonială ("Congo", 2012) și Revoluția Franceză ("14 juillet", 2016), cel mai recent roman al său, "L'ordre du jour", este o bună ocazie de a revizita contextul în care naziștii au venit la putere.

Veritabil maestru al scrisului, Eric Vuillard a ales să povestească Istoria insistând asupra detaliilor. Este însă acest volum o erezie? "Cu siguranță că nu!", spune el. "Adevărul este dispersat în orice fel de praf", a adăugat câștigătorul premiului Goncourt pe 2017. În doar 160 de pagini, autorul, cu un stil scrupulos — nimic nu este inventat, totul e adevărat — descrie într-o manieră magistrală această tragedie europeană a secolului al XX-lea. El dovedește că istoria este întotdeauna o altă manieră de a privi prezentul.

Laureatul premiului Renaudot pe 2017, "La disparition de Josef Mengele", publicat de editura Grasset, este un roman halucinant, dar adevărat, despre ultimii ani din viața torționarului de la Auschwitz, Josef Mengele.

Citeşte şi: TOP CINEMA - 'Thor: Ragnarok' se detaşează în vârful box-office-ului nord-american din prima săptămână

Pentru a scrie un roman despre doctorul Mengele, cunoscut pentru experimentele sale făcute pe gemeni, pe care îi selecționa pe rampa camerelor de gazare, "nu s-a pus problema folosirii metaforei", a relatat recent pentru AFP scriitorul și scenaristul Olivier Guez, în vârstă de 43 de ani.

Trei ani de scris și cercetări, în special în Brazilia — unde Olivier Guez a găsit ferma unde fugise Mengele—, au fost necesari pentru ca scriitorul să finalizeze romanul "La disparition de Josef Mengele".

Să scrii despre "un personaj atât de abject și de mediocru" nu a fost deloc ușor. "A fost complicat să coabitez cu Mengele. Dar, la un moment dat, trebuie să urci în ring. Să îl înfrunți", a adăugat scriitorul francez.

Olivier Guez s-a impus după șase tururi de scrutin. În 2016, premiul Renaudot a revenit scriitoarei Yasmina Reza.

În acest an, premiul Renaudot pentru Eseu a fost decernat scriitoarei Justine Augier, pentru volumul "De l'ardeur", publicat de editura Actes Sud.

Citeşte şi: Apple doboară toate recordurile! Gigantul a depăşit prima oară în istorie o capitalizare de 900 MILIARDE de dolari .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.