Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul Prinţesa de Asturias pentru Concordie a ajuns la bucătarul şef spaniol Jose Andres şi fundaţia sa WCK

Radiocable.com
Premiul Prinţesa Asturias

Bucătarul şef spaniol Jose Andres şi fundaţia sa World Central Kitchen (WCK), pe care a înfiinţat-o pentru a furniza mâncare în zonele afectate de dezastrele naturale, au fost recompensaţi miercuri cu Premiul Prinţesa de Asturias pentru Concordie pe anul 2021, la care optau 35 de candidaţi de 16 naţionalităţi, relatează EFE.

Premiul pentru Concordie este ultimul dintre cele opt premii Prinţesa de Asturias şi încheie cea de-a XLI ediţie a acestor recompense acordate de Fundaţia Prinţesa de Asturias. Anul trecut, premiul Prinţesa de Asturias pentru Concordie a fost acordat profesioniştilor din domeniul sanitar spaniol, care au lucrat în prima linie împotriva pandemiei de COVID-19, scrie Agerpres.ro.

După ce a absolvit Şcoala de Restauraţie şi Hotelerie din Barcelona, Jose Andres (Mieres, Asturias, Espańa,1969) a început să lucreze în 1985 în legendarul restaurant 'El Bulli' alături de Ferrán Adriá, unul dintre chef-ii care l-au influenţat cel mai mult şi împreună cu care conduce din 2019, la New York, Mercado Little Spain, un mare spaţiu culinar de 3.000 de metri pătraţi.

După ce şi-a terminat studiile, Jose Andres a plecat în 1993 în SUA, unde a lucrat la restaurantul El Dorado Petit de Nueva York, înainte de a deschide la Washington propriul local 'Jaleo', specializat în tapas. În SUA, este proprietar a peste 20 de restaurante, cele mai cunoscute fiind 'Minibar by José Andrés', inaugurat în 2003; 'Oyamel', în 2004; 'Zaytynia', 'Café Atlántico', 'The Bazaar', ThinkfoofTank, 'Jaleo', sau localurile din parcurile de distracţii Disney din Orlando.

Jose Andres este considerat principalul exponent al bucătăriei spaniole din SUA şi lui i se datorează introducerea conceptului 'tapas' în această ţară.

Nominalizat de nenumărate ori la prestigiosul Outstanding chef, bucătarul spaniol a primit numeroase premii şi a fost propus inclusiv la Premiul Nobel pentru Pace.

Organizaţia World Central Kitchen, care a colaborat în ultimele zile la distribuirea de alimente în clădirea care s-a prăbuşit la Miami (SUA) a derulat, de la înfiinţarea sa în 2010, misiuni de ajutorare în peste zece ţări unde a repartizat mâncare cu ajutorul a peste 45.000 de voluntari.

Considerat Fiu Adoptiv al Washington-ului şi devenit din noiembrie 2013 cetăţean american, Jose Andres a condus la televiziune diferite programe culinare şi este autor a numeroase cărţi de gastronomie, precum "Tapas", "Los fogones de José Andrés" (2005), sau "Los fogones de José Andrés: las recetas del chef que triunfa en Espańa y Estados Unidos" (2006).

Primul premiu Prinţesa de Asturias pentru Arte a acordat anul acesta artistei sârbe Marina Abramovic, pentru cariera sa de peste 50 de ani în arta performativă, urmat de premiul pentru Comunicare şi Ştiinţe Umane acordat ziaristei şi scriitoarei americane Gloria Steinem, simbol al feminismul în SUA; de premiul pentru Ştiinţe Sociale acordat economistului indian Amartya Sen, recunoscut pentru lucările sale despre teoria alegerii sociale; de premiul pentru pentru Literatură cu care a fost recompensat Emmanuel Carrere, jurnalist, critic şi regizor francez: de premiului pentru Cooperare Internaţională, acordat organizaţiei CAMFED (Campaign for Female Education) o mişcare panafricană ce investeşte în educaţia tinerelor şi a fetelor; de premiul pentru Sport acordat reprezentantei paralimpice internaţionale Teresa Perales care la 19 ani a suferit o neuropatie în urma căreia şi-a pierdut mobilitatea picioarelor; şi de premiul pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică cu care au fost recompensaţi săptămâna trecută şapte cercetători care au dezvoltat câteva dintre vaccinurile împotriva COVID-19.

Ceremonia de înmânare a premiilor Prinţesa de Asturias va avea lor în octombrie la Oviedo, într-o gală solemnă prezidată de regii Spaniei. Premiile Prinţesa de Asturias sunt atribuite anual unor personalităţi din domenii foarte diverse: arte, cooperare internaţională, ştiinţe sociale, comunicare, sporturi, cercetare ştiinţifică şi litere. Fiecare premiu Prinţesa de Asturias constă într-o reproducere a statuetei concepute de Joan Miro - simbol reprezentativ al premiului - un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă şi o insignă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.