Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preot din Ucraina, mesaj viral: sunt în stare de șoc. Nu pot să cred că Biserica Moscovei promovează războiul

The Guardian
patriarhul Kiril

Biserica Ortodoxă Rusă a reluat retorica Kremlinului în justificarea războiului din Ucraina. Este o poziție care pare să determine un număr mare de preoți și enoriași ucraineni să întoarcă spatele Moscovei.

„Nu voi uita niciodată momentul în care m-am trezit devreme pentru a merge la slujbă, doar că am auzit brusc sunetele șocante ale bombardamentelor", spune părintele Nicolai Pluzhnik, potrivit BBC, informează Mediafax.

El amintește și de oamenii bisericii care au murit în război.

„Femeia minunată care gătea la biserica noastră și fiul ei, care se afla într-un scaun cu rotile, au fost uciși amândoi când un obuz de artilerie a lovit apartamentul lor. Știu despre alți câțiva dintre enoriașii noștri care au murit”, spune preotul

La fel ca majoritatea clericilor din regiunea din nord-estul Ucrainei de unde provine, părintele Pluzhnik aparținea ramurii Bisericii Ortodoxe Ruse care își ia direcția de la conducerea religioasă de la Moscova.

Acum, însă, spune el, a cerut să se alăture Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care a primit în cele din urmă independența față de Biserica Ortodoxă Rusă în 2019, într-o mișcare care nu a fost niciodată recunoscută de Rusia.

Părintele Nicolai Pluzhnik spune că mulți colegi preoți care l-au urmat pe Patriarhul Kirill la Moscova fac același lucru din cauza poziției liderului Bisericii față de război.

Părintele Pluzhnik și familia sa au fugit de sub focul artileriei și au acum o nouă casă temporară în orașul Cernăuți, în vestul Ucrainei.

„Când a început războiul, așteptam vești de la Patriarhul Kirill al Moscovei, „părintele” bisericii noastre. Dar la început nu a existat nicio reacție, iar apoi a fost mai rău”, spune el.

„Patriarhul Kirill a binecuvântat armata rusă și și-a dat binecuvântarea pentru război. Nu a fost doar el, ci majoritatea preoților din Patriarhia Moscovei [Biserica Ortodoxă Rusă], inclusiv unii care au chiar rădăcini ucrainene. Am fost în stare de șoc".

Pe lângă faptul că nu a condamnat fără echivoc uciderea oamenilor nevinovați din Ucraina sau să ceară încetarea focului, patriarhul a ținut mari slujbe televizate la Moscova pentru a binecuvânta trupele rusești. De asemenea, a sugerat în predici că războiul purtat de Kremlin este un război corect cu privire la viitorul creștinismului.

"Ceea ce se întâmplă astăzi este mult mai important decât politica", a spus el luna trecută. "Vorbim despre mântuirea umană, despre unde va ajunge omenirea și de care parte a lui Dumnezeu Mântuitorul."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.