Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preotul care făcea, la propriu, saci cu bani - Îi mințea pe enoriași că le trimite pomelnice la Athos și le dădea 'mir sfânt' din subsolul bisericii

Radu Pop
Turnul Sfatului
catalin dumitrean fost preot sibiu

Preotul care făcea, la propriu, saci cu bani - Îi mințea pe enoriași că le trimite pomelnice la Athos și le dădea 'mir sfânt' din subsolul bisericii

Preotul Cătălin Dumitrean, înlăturat din Mitropolia Ardealului, este acuzat că producea „mir sfânt“ în subsolul bisericii și mințea enoriașii că le trimite pomelnicele la Athos, pe bani.

Foști apropiați ai părintelui Cătălin Dumitrean au dezvăluit ce se ascundea la lăcașul de cult de pe strada Dealului din Sibiu, relatează Turnul Sfatului, potrivit adevarul.ro.

L. S., unul dintre cunoscuții care i-a fost alături părintelui încă de la început, relatează despre ce se întâmpla în Biserica Sfântul Ioan Iacob Românul de pe strada Dealului.

'Erau atâția bani în urnele de pomelnice, că era nevoie de doi oameni să le ridicăm'

Una din principalele surse de bani, spune el, erau pomelnicele. În biserică exista tot timpul o urnă care îi anunța pe credincioși că cine depune aici un plic cu pomelnice și 50 de lei, acestea vor ajunge la mănăstirile ortodoxe de la Muntele Athos pentru a fi pomeniți morții notați acolo.

„Era o pungă de pomelnice care trebuiau trimise la ars. Au omis să le trimită și punga aia am reușit să fac cumva să ajungă la mine. Sunt la mine pomelnicele cu plicuri rupte, cu nume și așa mai departe. Oameni care în ideea lor, credeau că vor ajunge într-un loc mai bun. N-au ajuns niciodată, au ajuns în foc”, povestește L.S.

„Erau atâția bani în urnele de pomelnice, că era nevoie de doi oameni să le ridicăm”, povestesc cei care până la un punct l-au ajutat pe părintele Dumitrean în demersurile sale.

Un alt apropiat al părintelui vorbește de păcăleala cu icoanele: „De câte ori aducea o icoană, părintele avea ulei din candela icoanei. Icoana nici nu venea în Sibiu și el avea deja mir de la candela icoanei. Minunea are o explicație. Tot mirul se făcea la subsol, cu ulei de floarea soarelui de la Penny. Venea de la București autobuzul cu mii de sticluțe, că se găsesc peste tot. Punea un pic de esență și se umpleau cu siringa de zor. Și se vindea ca mir sfințit care te vindeca de toate bolile“, dezvăluie el.

Presa locală scrie și că părintele părintele a ținut zeci de slujbe pentru persoanele decedate și abandonate la morga din Sibiu, oferidu-le o înmormântare creștinească. Oameni ai străzii, copii abandonați și mulți alții au primit pachete cu alimente prin diverse acțiuni sociale organizate de părinte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.