Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presă: Există o listă cu ţinte din rândul opozanţilor ruşi

rusia kremlin

În Rusia exista o 'lista cu tinte' din rândul opozantilor rusi ai Kremlinului din care pe lânga Boris Nemtov, recent asasinat, mai fac parte fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, Aleksei Venediktov, redactorul-sef al postului de radio Eho Moskvî (de opozitie) si, posibil, Ksenia Sobciak, moderatoare TV cu opinii liberale, scrie publicatia rusa Novaia Gazeta, care a efectuat o ancheta jurnalistica, potrivit Unian.

În cazul fiecaruia dintre cei vizati actioneaza, cel mai probabil, nu un grup, ci cel putin doua asa cum se obisnuieste în lumea criminala din Cecenia, potrivit publicatiei citate.
L jumatatea saptamânii trecute, presedintelui Vladimir Putin i-au fost raportate toate informatiile de care dispun organele de ancheta în cazul uciderii opozantului rus Boris Nemtov în seara zilei de 27 februarie, în imediata apropiere a Kremlinului.
Lui Vladimir Putin i-au fost comunicate numele unora dintre executanti si cel al organizatorului crimei. Acesta nu este însa cecenul (Zaur) Dadaev, ci un oarecare maior Ruslan, scrie Novaia Gazeta, care citeaza declaratii ale fostului primar al capitalei cecene Groznâi, Beslan Gantamirov.
'Numele sau este cunoscut presedintelui, iar el a fost interogat la Groznâi luni, fara a face posibile scurgeri catre presa, dar facându-se aluzii ca o ruda apropiata a lui Ruslan este un oficial de rang înalt într-o structura de securitate din Cecenia. Numele sau ne este cunoscut si noua, dar nu îl vom dezvalui tinând cont de prezumtia de nevinovatie. În general, numele lui îl cunosc zeci, daca nu sute de membri ai Ministerului de Interne, FSB si comisiei de ancheta', mentioneaza Novaia Gazeta.
Acest Ruslan a servit odata în regimentul 'Sever' (subordonat Ministerului de Interne al Federatiei Ruse) si a fost decorat de mai multe ori.
Cinci persoane au fost retinute în cazul uciderii lui Boris Nemtov, dintre care doua - fostul comandant adjunct al batalionului 'Sever', Zaur Dadaev, si un fost combatant în aceeasi unitate, Beslan Savanov - sunt considerate direct implicate în aceasta crima, considerata un asasinat politic.
Zaur Dadaev a demisionat din rândurile trupelor Ministerului rus de Interne la 28 februarie, a doua zi dupa uciderea opozantului Boris Nemtov. El si-a justificat demisia prin probleme familiale, dupa cum a relatat postul de televiziune rus Dojd.
Informatia a fost confirmata marti de catre comandantul adjunct al trupelor de interne ruse din Caucazul de Nord, Igor Grudnov, într-o interventie la postul public al televiziunii ruse Rossia-1.'Cererea sa a fost solutionata. Din 27 ianuarie el s-a aflat în concediul aferent anului 2015, respectiv 30 de zile, pâna la 28 februarie. La sosire, el a fost concediat si exclus de pe lista cu personalul unitatii militare', a indicat el.
Mai mult, Dadaev a declarat activistilor pentru drepturile omului ca a fost 'batut si torturat' pentru a recunoaste participarea sa la asasinat, potrivit Moskovski Komsomolet. El a adaugat ca a facut aceasta marturie pentru a salva un subordonat de-al sau, scrie Unian.
'În momentul retinerii eram cu un camarad al meu, fostul meu subordonat Ruslan Iusupov, iar ei mi-au spus ca daca marturisesc, acesta va fi lasat sa plece. Eu am fost de acord. Am crezut ca îl voi salva si voi ajunge în viata pâna la Moscova. Altfel cred ca s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat cu Savanov', a declarat Dadaev.
Bislan Savanov, conform versiunii oficiale, s-a detonat cu o grenada în timpul retinerii, dupa cum a relatat mass-media ruse.
Aparatorii pentru drepturile omului au reusit sa vorbeasca si cu ceilalti suspecti în cazul asasinarii lui Boris Nemtov, fost vicepremier si un apropiat al fostului presedinte rus Boris Eltîn. Toti au declarat ca sunt nevinovati si au spus ca au fost batuti si torturati în timpul arestului, cerându-li-se sa faca depozitii.
Cu toate acestea, dupa cum relateaza Unian, Dadaev spune ca se simte în siguranta în închisoarea 'Lefortovo' din Moscova.
'Timp de 11 ani m-am luptat cu criminalii, am aparat interesele Rusiei. Unde este dreptatea? De ce nu îi baga dupa gratii pe cei care sunt împotriva Rusiei, de ce pe ei nu îi banuiesc, ci pe mine? Ce sa fac cu medaliile pe care le-am primit?', a întrebat retoric Dadaev.
'Nu ma tem de nimic. În 'Lefortovo' sunt tratat omeneste, cu respect. Le sunt foarte recunoscator. Ma simt aici deocamdata în siguranta. Dar cine va dovedi nevinovatia mea? Apropo, cu mine a fost si Ali Matiev. Unde este el?', a adaugat Dadav, citat de Unian.
În sedinta tribunalului Basmanîi, care a dispus duminica arestarea celor cinci suspecti, s-a afirmat ca Zaur Dadaev ar fi recunoscut ca a participat la asasinarea lui Boris Nemtov, adauga sursa citata.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.