Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa germană a aflat ce s-a discutat în spatele ușilor închise: Macron, Scholz și Draghi i-au cerut lui Zelenski să negocieze cu Putin (Die Welt)

Administrația prezidențială
Klaus Iohannis la Kiev

Liderii țărilor UE care au vizitat Kievul joi, 16 iunie - președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi  (și Klaus Iohannis, n.r.) - s-au pronunțat în favoarea acordării statutului de membru candidat la UE pentru Ucraina. Cu toate acestea, potrivit publicației germane Die Welt, "în spatele ușilor închise", aceștia i-au cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin.

"Pagubele economice pe care țările lor le suferă din cauza războiului sunt din ce în ce mai mari și mai greu de compensat. Creșterea economică a încetinit brusc, iar inflația a atins un nivel record", explică publicația poziția liderilor UE.

Die Welt notează că "trio-ul a fost în întârzieire", referindu-se la faptul că liderii Franței, Germaniei și Italiei au sosit în Ucraina după ce au fost deja acolo premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cu toate acestea, faptul că au făcut vizita împreună compensează această "întârziere", deoarece demonstrează unitatea lor, scrie ziarul.

Pe lângă liderii Franței, Germaniei și Italiei, președintele român Klaus Iohannis a vizitat Kievul. În cadrul unei conferințe de presă care a urmat discuțiilor, Emmanuel Macron a declarat că toți cei patru lideri europeni au susținut ideea de a acorda Ucrainei statutul de candidat "imediat". Olaf Scholz a precizat că, pentru a acorda statutul de membru Ucrainei, "trebuie îndeplinite cerințele privind democrația și statul de drept".

Macron a mai spus că Franța și Germania nu vor negocia cu Rusia concesii din partea Ucrainei. În opinia sa, Kievul însuși trebuie să decidă când și în ce circumstanțe să reia negocierile. Reamintim că ultima întâlnire față în față a delegațiilor Rusiei și Ucrainei a avut loc pe 29 martie la Istanbul, după care negocierile au intrat în impas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.