Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa germană: Românii reprezintă segmentul de imigranți cel mai bine integrat în Germania

imigranti

Tot mai multi imigranti din noile state UE estice gasesc joburi in Germania. In acelasi timp, tot mai multi ajung sa fie dependenti de ajutoare sociale. O evolutie paradoxala la prima vedere, dar care are explicatii.

S-a asternut linistea peste asa numita imigratie a saraciei, dezbatere care cuprindea mai multe state occidentale odata cu ridicarea restrictiilor de pe piata comunitara a muncii pentru Romania si Bulgaria, scrie Sueddeutsche Zeitung, potrivit rfi.ro. In ianuarie, o pozitie a Comisiei Europene provoca indignare la Berlin pentru ca cerea ca imigrantilor sa le fie acordat ajutor social chiar daca nu au contribuit nicio zi la buget. Astazi se asteapta o decizie in acest sens de la judecatorii supremi ai UE. De la 1 ianuarie, 100.000 de romani si bulgari au imigrat in Germania.
Pe de-o parte, ridicarea restrictiilor a dus la o crestere simtitoare a gradului de ocupare in cadrul acestor grupe etnice. Somajul in randul romanilor si bulgarilor a scazut de la 11,4 la 9,2%, un trend care este mai bun decat la deschiderea pietei muncii pentru celelalte state din est. Pe de alta parte, numarul celor care au nevoie de ajutor social creste mai rapid decat cel al angajatilor, iar acesta e un fapt ingrijorator. In iulie 2013, 38.000 de romani si bulgari erau inregistrati la oficiile de munca drept beneficiari de ajutor social, in iulie 2014 erau 66.500.
Situatia este explicata de autoritati prin numarul mare de imigranti care nici nu a muncit, nici nu a beneficiat de ajutor social pana in anul 2014. Fenomenul este cel mai bine observat in orase mari precum Berlin sau Duisburg unde la fiecare trei romani si bulgari anagajati, unul este beneficiar de ajutor social. In schimb, la Munchen, unde imigrantii sunt mult mai cautati pe piata muncii, rata somajului in cadrul acestei grupe este abia de 7,5% asa cum era si inainte de 1 ianuarie 2014. De notat, de asemenea, ca cercetatorii observa diferente mari intre romani si bulgari. Somajul in randul romanilor este de 6,5%, la bulgari este mai mult decat dublu: 15,3%. Asa se face ca Institutul pentru studiul pietei muncii din Nurnberg trage urmatoarea concluzie: romanii reprezinta segmentul de imigranti cel mai bine integrat in Germania.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.