Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa germană, sub ȘOCUL alegerilor legislative: 'O victorie de coșmar'

merkel

Publicaţiile germane concurau luni în superlative - "coşmar", "consternare", "cotitură istorică" - pentru a descrie şocul produs de rezultatele alegerilor legislative de duminică, marcate de ascensiunea dreptei naţionaliste, relatează France Presse, conform agerpres.ro

"O palmă pentru Merkel, derută pentru Schulz, succes şocant pentru AfD: rezultatul acestui 'vot al mâniei' va schimba profund Germania", a scis tabloidul Bild. 

Conservatorii cancelarului Angela Merkel au câştigat scrutinul, dar ies slăbiţi după un scor dezamăgitor. Social-democraţii lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, însă cu rezultatul cel mai scăzut din istoria lor, în timp ce partidul antieuro şi antiimigranţi Alternativa pentru Germania (AfD) îşi face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaţilor.

Codrin Ștefănescu s-a dezlănțuit, după ce Victor Ponta l-a blocat pe Facebook: 'Este un laș'

"O victorie de coşmar" pentru Angela Merkel, rezumă ziarul cel mai citit în Germania. 

"Progresul spectaculos al populiştilor de dreapta constituie o cotitură istorică pentru viaţa politică germană", făcută din cultura consensului şi a dezbaterilor elegante şi care intră într-o eră mult mai dură şi mai conflictuală, relevă la rândul său cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

ALERTĂ - Deputatul liberal Marin Anton, audiat la sediul DNA


"Consternarea domneşte în rândul conservatorilor şi principala responsabilă este desemnată", apreciază cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung. 

"Angela Merkel poate rămâne cancelar, ea şi-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plăteşte un preţ ridicat: coaliţia guvernamentală a fost sancţionată grav. AfD intră în Bundestag cu un scor de peste de 10% . Şi va fi extrem de complicat să se formeze o alianţă guvernamentală solidă pentru următorii patru ani", punctează ediţia online a cotidianului Der Spiegel. 

Întrucât social-democraţii exclud categoric să guverneze din nou împreună cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Angela Merkel nu are altă opţiune decât să negocieze formarea unei coaliţii cu Verzii şi cu liberalii din FDP, care îşi fac reintrarea în Bundestag după ce fuseseră eliminaţi din legislativ în 2013. 

Dar viitorul unei astfel de configuraţii se anunţă nesigur. "Coaliţia în perspectivă între CDU, FDP şi Verzii nu va fi decât o alianţă epuizantă, ce nu este făcută să dureze" pe parcursul următorilor patru ani, prezice FAZ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.