Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa maghiară: Preşedintele CJ Harghita, amendat de jandarmi pentru incidentele din Valea Uzului

g4media.ro
borboly csaba hans klemm

După vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, jandarmii l-au amendat cu trei mii de lei şi pe Csaba Borboly, preşedintele CJ Harghita, pentru protestul din 6 iunie, care a avut loc în faţa cimitirului militar din Valea Uzului, transmite agenţia maghiară de presă MTI, pe fluxul în limba română.

Borboly a fost cel care a anunţat informaţia sâmbătă, publicând şi procesul verbal de constatare. Acesta susţine că, prin acest pas, autorităţile române demonstrează, din nou, că acţionează rapid şi hotărât doar atunci când se îndreaptă împotriva unei minorităţi etnice.

Liderului CJ Harghita a afirmat că nu are informaţii despre măsuri luate de către autorităţi "împotriva ilegalităţilor comise de primarul din Dărmăneşti sau împotriva scandalagiilor de la cimitirul militar din Valea Uzului".

Borboly a anunţat că va contesta amenda în instanţă şi va informa opinia publică internaţională cu privire la paşii întreprinşi de statul român. Acesta a amintit că cei trei preşedinţi de consilii judeţene din "Ţinutul Secuiesc" au înmânat celor 80 de jurnalişti care l-au însoţit pe Papa Francisc în România un document ce informează cu privire la "încălcarea drepturilor maghiarilor din România".

Agenţia maghiară aminteşte că reprezentanţii mai multor administraţii locale din aşa-numit Ţinut Secuiesc şi persoane fizice s-au deplasat pe 6 iunie la cimitirul militar din Valea Uzului, aflat în administrarea primăriei Sânmărtin, pentru a împiedica inaugurarea, cu slujbă ortodoxă, a parcelei amplasate de administraţia locală a localităţii moldovene Dărmăneşti şi a monumentului din cimitir. Aceştia au format un lanţ uman în faţa intrării în cimitir, dar miile de români veniţi la inaugurare au pătruns cu forţa înăuntru.

Miercuri, Róbert Grüman, vicepreşedintele CJ Covasna a anunţat că şi el a primit o amendă de trei mii de lei de la jandarmi. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita invocă faptul că maghiarii nu au anunţat manifestarea prin lanţ uman cu 48 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Joi, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat că România nu ar trebuie să pedepsească protestatarii paşnici din Valea Uzului, ci pe "cei care se fac cu adevărat responsabili de acţiunea violentă, antimaghiară din 6 iunie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.