Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa turcă denunță șantajul SUA pentru acceptarea Suediei și Finlandei în NATO/ Turcii susțin că prin blocarea extinderii NATO se evită un război mondial

Anadolu Agency
Türkiye Turcia

”Prietenii războiului - preşedintele SUA, Joe Biden, NATO şi Marea Britanie - intenţionează ca prin transformarea războiului dintre Rusia şi Ucraina într-un război mondial să supravegheze în acest mod ţările inamice. În ciuda faptului că şi cotidianul New York Times a constatat acest lucru, numai preşedintele Turciei, Tayyip Erdoğan, este cel care împiedică declanşarea celui de-al treilea război mondial, prevăzut după războiul nuclear planificat între Rusia şi SUA de marile puteri hegemonice însetate de sânge.

Chiar dacă preşedintele Erdoğan a cerut Finlandei şi Suediei să pună capăt relaţiilor cu organizaţiile teroriste YPG/PKK (YPG-Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD -.n.trad.) şi FETÖ (Mişarea Gülen - n.trad.) şi a condiţionat deschiderea porţilor NATO de predarea a 33 de terorişti, realitatea a arătat că în special Suedia, şi apoi şi Finlanda nu sunt independente şi că pentru a-i preda pe aceşti terorişti Turciei trebuie să primească aprobarea SUA, lucru de altfel cunoscut. Jocul care se face este foarte clar. Cu scopul de a-l răsturna de la putere pe preşedintele Erdoğan împreună cu partidul său, Departamentul Apărării al SUA (Pentagon), care protejează organizaţia teroristă PKK/YPG, a implicat armata 21 şi unităţile de luptă neregulate”, relatează Yeni Șafak preluat de Rador.

În spatele atacurilor care îl vizează în special pe preşedintele Erdoğan se afla Pentagonul

În mod clar, obiectivul este preşedintele Recep Tayyip Erdoğan. În spatele atacului scandalos din Suedia care l-a vizat pe preşedintele Erdoğan se află direct Pentagonul. Ordinul pentru acest atac josnic şi perfid a fost transmis de Pentagon prietenilor YPG/PKK din Ministerul Afacerilor Extrene din Suedia, şi pentru că poliţia şi intelligence-ul suedez nu ştiau ce se întâmplă, doar au privit intervenţia. Ieri, un grup de militanţi PKK care s-au strâns în faţa clădirii istorice a Primăriei din Stockholm, au spânzurat de un stâlp, de picioare, o păpușă care semăna cu preşedintele Erdoğan. Poliţia suedeză s-a mulţumit doar să privească acest incident. Imaginile au fost postate pe conturile de social media care aveau legătură cu PKK, fiind lansate şi ameninţări la adresa Turciei şi a lui Erdoğan. Guvernul suedez, care a promis că "va lupta împotriva terorismului" în contextul aderării la NATO, nu a reacţionat în niciun fel la prezenţa PKK în ţară, însă în Turcia au venit reacţii şi din partea partidelor de opoziţie, în afara HDP (Partidul Democratic al Popoarelor, pro-kurd-n.trad.). Reacţia care pe mine personal m-a uimit foarte tare a venit din partea CHP (Partidul Republican al Poporului, de opoziţie-n.trad.). CHP a transmis următorul mesaj: "Condamnăm cu fermitate provocările unor persoane aparţinând organizaţiilor teroriste perfide prezente în Suedia la adresa Republicii Turcia şi a preşedintelui republicii. Lansăm un apel oficialilor suedezi să-şi îndeplinească angajamentele".

Ministrul justiţiei, Bekir Bozdağ, a declarat: "Acest atac nu este îndreptat numai către preşedintele nostru, ci şi către Turcia şi poporul turc. Invit guvernul suedez să-i identifice pe teroriştii care au participat la acest atac terorist şi să-i aducă în faţa justiţiei; să respecte promisiunea făcută Turciei".

Şi ministrul comunicării, Fahrettin Altun, a lansat un apel oficialilor suedezi de a face neîntârziat paşii necesari împotriva organizaţiilor teroriste. Altun a spus: "Suedia trebuie să-şi respecte promisiunea făcută la Madrid pentru a adera la NATO. Faptul că teroriştii PKK pot sfida guvernul suedez în centrul capitalei Stockholm este dovada că oficialii din Suedia nu au făcut paşii necesari împotriva terorismului, aşa cum susţin."

Întâlnirile miniştrilor de externe şi ai apărării din Suedia cu reprezentanţii PKK/YPG în taberele din Kandil

Oficiali de rang înalt din Pentagon au facilitat întâlnirea ministrului de externe şi al ministrului apărării din Suedia cu aşa-zisul lider al YPG/PKK, Abdi Şahin, în taberele teroriştilor din Kandil. La 29 martie 2021, ministrul suedez de externe, Ann Linde, a avut o întâlnire cu "preşedintele Consiliului Democratic al Siriei", Ilham Ahmed. În legătură cu această întâlnire, ministrul Linde susţinea pe contul său de Twitter că reprezentanţii acestui Consiliu Democratic trebuie să participe la negocierile privind viitorul Siriei şi sublinia că relaţiile cu aşa-zisa conducere autonomă sunt bune.

Pe pagina de internet a cotidianului Expressen din Suedia, într-o ştire apărută la 23 iunie 2021 sub semnătura lui "Kassem Hamadi", se arăta că o delegaţie a Ministerului Afacerilor Externe al Suediei a efectuat o vizită la taberele din nord-estul Siriei şi că s-a întâlnit cu familiile militanţilor ISIS de naţionalitate suedeză, că au fost prelevate mostre ADN şi s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai PKK/PYD (PYD-Partidul Uniunii Democratice, aripa siriană a PKK-n.trad.).

Între ministrul apărării din Suedia, Peter Hultqvist, şi unul dintre conducătorii PKK/YPG, Ferhat Abdi Şahin, a avut loc o întâlnire video la 20 aprilie 2021. În cadrul acestei întâlniri, Hultqvist a menţionat că sunt pregătiţi pentru o colaborare cu PYD/YPG.

Şantajul F-16 pentru ca Turcia să aprobe aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei

Wall Street Journal (WSJ) a anunţat pentru prima dată că administraţia Joe Biden a solictat aprobarea Congresului pentru vânzarea avionelor F-16 Turciei. Surse guvernamentele au declarat pentru WSJ că administraţia Biden se pregăteşte să solicite Congresului aprobarea pentru vânzarea către Turcia a noilor avioane F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari şi pentru vânzarea către Grecia a avioanelor de luptă F-35 de ultimă generaţie. Oficialii guvernamentali au menţionat că aprobarea vânzărilor către Turcia depinde de acceptul Turciei privind aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică. Turcia nu va accepta şantajul, în special pe cel conform căruia avioanele F-35 care trebuiau livrate Turciei să fie livrate Greciei, iar condiţia pentru a vinde avione F-16 Turciei să fie unda verde pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.

Este foarte clar că oficialii de rang înalt din Finlanda şi Suedia sunt susţinuţi de către Statele Unite în privinţa PKK/PYD şi FETÖ. În privinţa veto-ului, chiar dacă pare că în faţa Turciei se află pionii SUA, se vede că adevărata problemă şi luptă este între Turcia şi SUA. Se poate vedea clar că SUA nu vor da undă verde Finlandei şi Suediei pentru predarea Turciei a teroriştilor pe care i-a cerut, dar nici Turcia nu va da undă verde pentru intrarea în NATO a Finlandei şi Suediei. Să sperăm. Pentru Suedia şi Finlanda, ostile faţă de Turcia şi care de ani de zile i-au impus un embargo asupra armelor, această sancţiune este chiar prea puţin! (Articol de Bülent Orakoğlu)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.