Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presat cu PROTESTE, ministrul Justiţiei FACE BILANŢUL: Listă în 5 puncte cu MĂSURI pentru penitenciare

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader inquam

Luat cu asalt de protestatari, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a publicat recent pe pagina sa de Facebook un bilanţ al măsurilor implementate în vederea dezvoltării sistemului penitenciar, măsuri adoptate în perioada februarie- decembrie 2017. Ministrul vorbeşte despre investiţii în infrastructură, dar şi despre îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi a celor de detenţie.

Citeşte şi: Experţii trag SEMNALUL DE ALARMĂ: 'Un război nuclear, MAI PROBABIL decât în timpul Războiul Rece. Europa NU este imună...'

"MINISTERUL JUSTIȚIEI
MĂSURI PENTRU DEZVOLTARE SISTEMULUI PENITENCIAR
IMPLEMENTATE ÎN PERIOADA FEBRUARIE – DECEMBRIE 2017

1. INFRASTRUCTURĂ
1.1 Penitenciarul Berceni: Prin Hotărârea de Guvern nr. 626/2017 a fost aprobată achiziția unui studiu de fezabilitate, destinat construirii unui penitenciar cu o capacitate de 1000 de locuri, respectiv P47-Berceni. În prezent, este în curs de desfășurare procedura de achiziție a Contractului de servicii de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru P47-Berceni.
1.2 Penitenciarul Unguriu: Prin Hotărârea de Guvern nr. 791/2017, s-a aprobarea trecerea imobilelor din administrarea Ministerului Apărării Naționale (MAPN) în administrarea Ministerului Justiției, pentru ANP, în scopul transformării în penitenciar, cu o capacitate de 900 locuri. A fost încheiată procedura de preluare a acestor imobile de la MApN.
1.3 Institutului Național de Administrație Penitenciară: instituție care să asigure formarea personalului din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
1.4 Finanțare - Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanțat din fonduri externe rambursabile, a fost adoptat de Guvernul României la data de 05 Decembrie 2017..
1.5 În bugetul pentru anul 2018, au fost alocate fonduri pentru demararea lucrărilor de investiții în vederea creării a 5.110 noi locuri de detenție, în perioada 2019-2023.

2. MĂSURI PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA CONDIȚIILOR DE LUCRU
2.1 Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor – proiectul se află în faza de dezbatere publică
2.2 Majorarea cu 10% a salariilor funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar începând cu 1 octombrie 2017.
2.3 Suplimentarea cu 1000 de posturi a schemei de personal pentru Administrația Națională a Penitenciarelor prin modificarea Hotărârii de Guvern nr. 652/2009.
2.4 Încadrarea a 1.756 de noi angajați în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și a unităților subordonare (media ultimilor ani este de aproximativ 400 de noi angajați/an).
2.5 Utilizarea unui sistem unic de salarizare la nivelul sistemului penitenciar, începând cu luna Octombrie prin implementarea unei aplicații dezvoltată în regie proprie de către Administrația Națională a Penitenciarelor.

3. MĂSURI PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA CONDIȚIILOR DE DETENȚIE
3.1 Au fost create 170 locuri noi de cazare (realizate prin transformarea unor spatii existente) și au fost modernizate 200 de locuri;
3.2 Prin lucrările de reparații curente și întreținere au fost amenajate 2351 de locuri de detenție;
3.3 Achiziționarea a 13 noi mijloace de transport pentru transferul deținuților;
3.4 Construirea de spații socio-educative în 8 unități penitenciare;

4. MĂSURI ÎN EXECUTAREA HOTĂRÂRII PILOT PRONUNȚATĂ DE CEDO LA 25 APRILIE 2017
4.1 Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr.26/1994 privind drepturile de hrană;
4.2 Legea nr. 169/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 254/2013, prin care s-a instituit un mecanism compensatoriu pentru acordarea unui beneficiu, însemnând 6 zile considerate ca fiind executate pentru un număr de 30 de zile de custodiere în spații de detenție necorespunzătoare;
4.3 Ordinul ministrului justiției nr. 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate;
4.4 Ordinul ministrului justiției nr. 2773/C/2017 pentru aprobarea situației centralizate a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punct de vedere al condițiilor de detenție;
4.5 Întocmirea Calendarului de măsuri 2018 – 2024 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, pronunțată de CEDO la 25 Aprilie 2017.

5. COOPERARE ȘI DIALOG PENTRU CONSOLIDAREA SISTEMULUI PENITENCIAR
Consultări cu organizațiile sindicale – În cursul anului 2017, Ministrul Justiției a participat atât la întâlniri cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale din sistemul judiciar cât și în cadrul Comisiei mixte de dialog social. Consultările au vizat problematica resurselor umane, cariera şi modificările legislative privind statutul personalului din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, drepturile salariale şi condițiile de muncă ale acestei categorii profesionale.
Evaluarea condițiilor de lucru și de detenție - În cursul anului 2017, Ministrul Justiției a efectuat 6 vizite de lucru la unități penitenciar din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Vizitele a avut drept scop observarea directă atât a condițiilor de muncă ale angajaților cât și a condițiilor detenție în vederea pregătirii de către statul român a setului de măsuri ca urmare a hotărârii pilot pronunțată de CEDO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.