Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinta din Peru cere parlamentului să convoace alegeri generale anticipate

Bloomberg
Peru proteste

Preşedinta peruană Dina Boluarte, care conduce un guvern provizoriu, i-a cerut sâmbătă parlamentului de la Lima să adopte legea privind organizarea de alegeri generale anticipate, transmite Reuters.

Boluarte, în mod oficial vicepreşedintă a statului Peru, a preluat preşedinţia ţării anterior în această lună după ce preşedintele Pedro Castillo încercase să dizolve în mod ilegal Congresul (parlamentul), fiind arestat.

Parlamentul peruan, care şi-a pierdut credibilitatea în ochii opiniei publice, a refuzat vineri să voteze organizarea de alegerile generale anticipate, în timp ce ţara sud-americană este zguduită de o criză politică gravă, cu manifestaţii reprimate violent, scrie agerpres.ro.

Propunerea de a devansa scrutinul (din aprilie 2026 în decembrie 2023) a primit doar 49 de voturi, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de 87 pentru o majoritate de două treimi dintre cei 130 de deputaţi. Aprobarea acesteia ar fi scurtat mandatul deputaţilor.

Manifestaţiile au continuat vineri în special în Arequipa (sud), Huancayo (centru), Cuzco (sud-est), Ayacucho (sud) şi Puno (la graniţa cu Bolivia). Pe lângă dizolvarea parlamentului şi alegeri, manifestanţii cer eliberarea lui Pedro Castillo şi demisia Dinei Boluarte.

În 7 decembrie, preşedintele Pedro Castillo (53 de ani) a ordonat dizolvarea parlamentului, care la scurt timp după aceea a votat, cu o mare majoritate, destituirea sa pentru "incapacitate morală". Castillo a fost arestat în timp ce încerca să se refugieze la ambasada Mexicului. Detenţia sa preventivă de şapte zile a fost prelungită la 18 luni de către Curtea Supremă.

Miercuri, guvernul peruan a declarat stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ceea ce autorizează intervenţia armatei, iar în ziua următoare demonstranţii au încercat să preia controlul asupra aeroportului, dar au fost respinşi de armată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.