Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinta elveţiană Simonetta Sommaruga îşi afişează, la Kiev, susţinerea faţă de pace în estul Ucrainei

www
Simonetta Sommaruga

Preşedinta elveţiană Simonetta Sommaruga a îndemnat marţi la susţinerea procesului de pace în estul Ucrainei, în cadrul unei vizite la Kiev, prima la acest nivel în relaţiile elveţiano-ucrainene, în care a semnat o serie de acorduri bilaterale cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Noi dorim o soluţie paşnică în estul Ucrainei, aceasta este o prioritate a politicii noastre de pace”, a declarat Sommaruga într-o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

Preşedinta elveţiană a sosit în Ucraina luni seara într-o vizită de trei zile.

Citește și: Ciolacu: ‘Guvernul PNL trebuie să dubleze alocațiile și să crească pensiile cu 40%. Faceți investițiile din bani europeni’

Cei doi şefi de stat urmează să efectueze miercuri o vizită în Donbas, regiunea din estul ţării devastată de război din 2014.

”Elveţia îşi continuă ajutorul umanitar (acordat) estului” Ucrainei, cu care a stabilit relaţii diplomatice la proclamarea independenşei fostei republici sovietice, în 1991, a anunţat Sommaruga în conferinţa de presă.

”Elveţia salută eliberarea unor deţinuţi în aceste ultime luni”, a declarat ea, referindu-se la un schimb de deţinuţi între Kiev şi separatişi proruşi.

Cei doi şefi de stat au semnat o serie de documente cu privire la cooperarea bilaterală, inclusiv un acord de cooperare, până în 2023, vizând susţinerea unui proces de reformare în Ucraina.

Războiul din estul ţării s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi a condus la deplasarea a aproximativ 1,5 milioane de oameni în şase ani.

Citește și: Tătaru: ‘Vom avea două săptămâni dificile. Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri’

Acorduri de pace semnate în 2015 au redus în mare parte violenţele, însă soluţionarea politică se află într-un punct mort.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de faptul că-i susţine militar pe rebeli, ceea ce Moscova dezminte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.