Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinta estonă nu împărtăşeşte opinia lui Macron cu priviere la NATO

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedinta estonă Kersti Kaljulaid a respins vineri diagnosticul ”morţii cerebrale” a NATO pus de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică este ”cel mai bun sistem pe care-l avem”, relatează AFP.

”Eu nu pot să împărtăşesc această opinie”, a reacţionat Kersti Kaljulaid la postul France 24 şi Radio France Internationale (RFI), referindu-se la recenta declaraţie a preşedintelui francez, care a provocat numeroase critici.

”Acesta este cel mai bun sistem pe care-l avem. Este singurul care ne protejează pe toţi în acest moment”, a insiatat preşedinta estonă, a cărei ţară se învecinează cu Rusia.

”Europenii trebuie să-şi asume mai multe responsabilităţi în securitatea Europei, iar asta este ceea ce încercăm să facem în NATO şi în UE”, a pledat ea.

Estonia are ca principiu ”să contribuie la securitatea comună”, prin intervenţii, în trecut, în Afganistan sau Irak, a subliniat Kersti Kaljulaid.

Tallinnul a anunţat recent că intenţionează să dubleze numărul militarilor estoni - 50 în prezent - care participă la Operaţiunea antijihadistă Barkhane, condusă de Franţa, în Mali.

”Suntem alături de francezi în Operţaiunea Barkhane pentru a contribui la securitatea europeană, Nu vrem să fim consumatori de securitate. Vedem acest lucru ca pe un parteneriat şi cooperăm cu aliaţii noştri dacă este nevoie”, a adăugat ea.

Estonia, cu 1,3 milioane de locuitori şi un stat membru al Uniunii Europene, a trimis de asemenea 50 de militari în Republica Centrafricană, în 2014, în cadrul unei misiuni militare europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.