Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinta ÎCCJ și-a retras plângerea de la CEDO - Corina Corbu reclamase chiar instituția pe care o conduce

Inquam Photos / Octav Ganea
corina corbu

Judecătoarea Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și-a retras plângerea de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după cum reiese dintr-un comunicat de presă al CEDO.

„Reclamanta, Corina-Alina Corbu, este cetățean român care s-a născut în anul 1972 și locuiește în București. Cauza se referă la durata procesului penal împotriva reclamantei, care a început cu o anchetă deschisă în februarie 2012 și a culminat cu achitarea acesteia printr-o hotărâre pronunțată în mai 2018 de Înalta Curte de Casație. Doamna Corbu, magistrat la Înalta Curte de Casație, a fost co-inculpată pentru fapte de corupție cu alți magistrați ai Înaltei Curți. După achitare, a fost reintegrată în funcția de judecător al Înaltei Curți de Casație și a fost numită președinte al Secției penale a Înaltei Curți. Din septembrie 2019, este președintele Înaltei Curți de Casație. Plângerea din prezenta cauză se referă la articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenție. La 11 octombrie 2021, reclamanta a informat grefa că nu mai dorește să dea curs cererii în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Curtea se va pronunța asupra acestei cereri la 3 februarie 2022”, se arată în comunicatul CEDO.

În iulie 2014, Corina Corbu a fost trimisă în judecată de DNA, alături de alţi magistraţi de la Instanţa supremă, printre care şi Gabriela Bîrsan, fiind acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului, însă a fost achitată definitiv în mai 2018, alături de toţi inculpaţii din dosar.

Corina Corbu a reclamat la CEDO faptul că ÎCCJ i-a încălcat dreptul la un proces echitabil prin întârzierea motivării hotărârilor de achitare în procesul de corupție. Sentința de la fond a fost pronunțată în noiembrie 2016, iar motivarea a fost redactată în iunie 2017. Decizia definitivă a fost pronunțată în mai 2018, iar motivarea a fost redactată în ianuarie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.