Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinta taiwaneză promite să menţină 'statu-quoul' cu Beijingul

China Taiwan

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a promis sâmbătă să menţină pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan în faţa ameninţărilor din partea Beijingului, care revendică insula democratică autonomă, declarând că "războiul nu este o opţiune", informează France Presse, potrivit Agerpres.

Provenită dintr-un partid ce militează în mod tradiţional pentru independenţa insulei, dna Tsai a spus că în timpul mandatului său, populaţia - aproximativ 24 de milioane de locuitori - a arătat lumii "hotărârea Taiwanului de a se apăra".

"În faţa atacurilor civile şi ameninţărilor militare ale Chinei, locuitorii Taiwanului sunt calmi şi neagresivi, raţionali şi non-provocatori", a spus ea sâmbătă.

Beijingul consideră Taiwanul ca o provincie pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949. China vizează această reunificare prin forţă, dacă este necesar, aminteşte AFP.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei, la cel mai scăzut nivel de când Xi Jinping a venit la putere în urmă cu mai bine de zece ani, s-au deteriorat şi mai mult în ultimii ani şi China şi-a intensificat incursiunile militare în jurul insulei.

"Războiul nu este o opţiune şi niciuna dintre părţi nu poate modifica unilateral statu-quoul într-un mod non-paşnic", a adăugat dna Tsai.

Taiwanul se pregăteşte pentru viitoarele alegeri prezidenţiale, care vor avea loc în ianuarie 2024.

Dna Tsai, în vârstă de 66 de ani şi care a efectuat deja două mandate, nu poate candida pentru realegere din cauza limitelor mandatelor. Vicepreşedintele său William Lai a fost ales drept candidat pentru Partidul Democrat Progresist aflat la putere.

Lai, în vârstă de 63 de ani, s-a arătat mai deschis decât dna Tsai cu privire la pretenţiile de independenţă ale Taiwanului, afirmând în ianuarie că el consideră Taiwanul o "ţară suverană".

El se va confrunta cu popularul primar al municipalităţii New Taipei, Hou Yu-ih, de la partidul de opoziţie Kuomintang, pro-Beijing.

China a declarat că orice acţiune a Taiwanului către o declaraţie oficială de independenţă ar determina un răspuns militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.