Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinte PER, Dănuț Pop, despre Dacian Cioloș: 'Știe franceză, dar cu ce ne-a ajutat că știe?'

per.ro
Danut Pop

Preşedinte Partidului Ecologist Român, Dănuț Pop, l-a criticat pe liderul PLUS, Dacian Cioloș, pentru faptul că nu a făcut nimic pentru România cât timp a fost în posturi de conducere. Pop se întreabă retoric cu ce a ajutat Dacian Cioloș România.

Citeste si: Birchall, primele declarații din postura de ministru interimar al Justiției - Circuitul de avizare a inițiativelor celorlalte ministere, unul dintre obiective

„Se pare că franțuzul Julien și-a dat pe spate fanii după prestația din cadrul emisiunii „Internationales”, la postul TV5MONDE, unde fusese invitat să vorbească cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. Sigur că, pentru cei care nu îi cunosc parcursul profesional, dialogul purtat în limba franceză cu moderatorii emisiunii, poate părea ceva fermecător. Cu toate acestea, biografia lui Dacian Cioloş îl prezintă, mai degrabă, ca pe un reprezentant al Franţei, decât pe unul al României în structurile europene, din anii trecuți. De asemenea, este cunoscut faptul că Cioloș a fost format/ pregătit în Franța, devenind mai târziu membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize şi propuneri privind Politică Agricolă Comună şi Uniunea Europeană, iar apoi consilierul Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Inclusiv publicaţia „The Irish Times” scria că „Franţa a făcut lobby pentru a susţine un candidat din partea României pentru acest domeniu important al UE” iar apoi, Dacian Cioloş a obţinut postul de comisar european pentru agricultură, chiar dacă Germania s-a opus.

Departe de mine gândul de a-l ridica în slăvi pe acest politician inventat, dar, ar fi fost tragic ca după atâtea oportunități să nu aibă o franceză fluentă. Cu toate acestea nu putem să nu ne întrebăm cu ce au ajutat România studiile sale de agronomie aprofundată și mai ales, faptul că el a ocupat funcții cu influență la nivelul Uniunii Europene?! În perioada 2010- 2014 cât a fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală nu au existat îmbunătățiri. Agricultura din România a funcționat tot pe baza de ploaie și rugăciuni. Bine că avem sol fertil, că dacă așteptam intervențiile lui Julien, astăzi am fi mâncat doar produse congelate importate ori produse modificate genenitic. Bașca, cât timp a fost ministru al agriculturii au existat probleme cu programul SAPARD sau APIA (plăţi întârziate) și presa vremii scria că Dacian Cioloș “milita pentru ca România să fie prima țară care să adere la Codex Alimentarius, un cod de norme alimentare care stabilea că organismele modificate genetic (OMG) sunt mai bune pentru alimentație decât plantele cultivate în mod tradițional”, permiţând chiar ca “cea mai mare companie americană care se ocupa de producerea OMG-urilor să experimenteze cultivarea soiurilor de plante în România”. Așadar, se pare că o franceză fluentă i-a permis acestuia să reprezinte, poate, Franţa mai bine la nivelul UE, deoarece, pentru România nu a făcut ceva notabil. Din contră. Dacian Cioloș a avut grijă să nu dezamăgească Franța și nici pe mentorul său Michel Barnier, iar astăzi continuă să dea sfaturi. Nu ştim dacă sunt chiar ideile lui sau sunt încă directive ale celor care l-au format şi l-au ajutat.

În final, mi-aș fi dorit ca în cadrul emisiunii la care a participat să vorbească și despre dosarul penal nr. 203/P/2014 (că tot a opinat despre justiţie), în baza căruia a fost audiat de procurori, în legătură cu o plângere penală depusă pe numele sau de fostul vicepreședinte al AVAS, Jean Cătălin Sandu (condamnat în dosarul ICA), și să clarifice cum „ar fi putut cineva să fie audiat ca martor într-un dosar deschis chiar împotriva lui”. ”E ceva aici care contrazice chiar şi logica”, după cum scriau și cei de la Cotidianul în 2015”, a precizat președintele PER, Dănuț Pop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.