Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Poloniei avertizează întreaga planetă: 'Dacă Putin câștigă în Ucraina, va ataca alte state!'

Facebook.com
Joe Biden / Andrzej Duda

Președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că Vladimir Putin va ataca alte state dacă Kremlinul câștigă războiul împotriva Ucrainei. Între timp, Statele Unite au anunţat marţi un nou ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, departe de ajutorul substanţial cerut de preşedintele Biden, încă blocat în Congres.

"Astăzi, Ucraina trebuie să se asigure că Putin nu va câștiga războiul. Suntem un popor care a fost înrobit de Rusia de mai multe ori. Dacă Rusia câștigă războiul din Ucraina, va ataca din nou. Putin va ataca alte state. De aceea rușii trebuie opriți. Acestea ar trebui blocate. Trebuie pedepsiți", a declarat Duda, citat de Bloomberg.

Comentariile lui Duda au venit după ce el și premierul polonez Donald Tusk au vizitat Casa Albă într-un moment critic al războiului din Ucraina.

Statele Unite, Polonia și alți aliați ai Ucrainei încearcă să ofere asistență suplimentară Kievului, pe măsură ce războiul intră în al treilea an, iar stocurile de arme ale țării se diminuează.

Context

Vizita lui Duda la Washington a fost programată să coincidă cu cea de-a 25-a aniversare a aderării Poloniei la NATO. Președintele polonez și-a repetat apelurile către membrii NATO de a-și spori angajamentele privind cheltuielile pentru apărare. Biden a lăudat Polonia pentru că a cheltuit aproape 4% din PIB pentru apărare, dublu față de pragul de 2% stabilit pentru membrii NATO. Duda a încercat să ridice pragul la 3%.

În unele capitale străine, există o îngrijorare crescândă cu privire la viitorul alianței militare și la angajamentul general al SUA față de aliații săi. Întrebat cum va convinge țările NATO să-și sporească contribuțiile, Duda a citat exemplul rezistenței inițiale la deschiderea negocierilor privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană imediat după începerea invaziei ruse. "Două sau trei luni mai târziu, ei spuneau deja lucruri complet diferite", a spus Duda.

Ajutorul pentru Ucraina

Fostul președinte Donald Trump, prezumtivul candidat republican, a declarat că în timpul președinției sale va permite Rusiei să facă "orice dorește" cu țările care nu îndeplinesc angajamentele alianței privind cheltuielile de apărare.

Casa Albă a anunțat marți un ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina, cea mai recentă încercare a administrației Biden de a asigura ajutor pe fondul unui blocaj în Congres. Ajutorul american a stagnat, deoarece republicanii din Camera Reprezentanților folosesc cererea lui Biden ca pârghie pentru a obține concesii în disputele interne privind imigrația și politica de frontieră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.