Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Serbiei a explodat: 'Rușii sunt cei care au inițiativa în Ucraina. Situația nu este așa cum credea Occidentul!'

brightspotcdn.com
Aleksandar Vucic

La conferința de presă organizată la Președinția Serbiei, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a apreciat că în pofida intervențiilor mediatorilor internaționali situația privind plățile în dinari pe teritoriul Kosovo nu s-a îmbunătățit și a adăugat că presiunile asupra poporului sârb din Kosovo și asupra Serbiei vor fi mai mari, relatează Rador Radio România.

"Situația privind dinarul în Kosovo nu s-a schimbat în bine, în pofida încercărilor oficialilor internaționali de a ajuta și de a convinge autoritățile de la Pristina să-și suspende decizia de interzicere a dinarului din sistemul de plăți din Kosovo" – a declarat Vučić, adăugând că nu există niciun fel de semne că această decizie va fi suferi modificări. "În conformitate cu aceasta, în perioada următoare vom fi obligați să luăm decizii, să găsim variante pentru a transfera banii pentru plata salariilor și pensiilor sârbilor din Kosovo. Spun aceasta pentru că este evident că alții nu se grăbesc să găsească o soluție la această problemă" – a declarat Vučić, adăugând că asupra albanezilor kosovari nu se vor face presiuni, ci doar asupra Serbiei și poporului sârb din Kosovo.

Vučić a declarat că Occidentul așteaptă de la Serbia: să recunoască Kosovo, să renunțe la Republica Srpska, să impună sancțiuni Rusiei și în Serbia să se instaleze un regim marionetă. "Renunțarea la Republica Srpska este esențială. Deși mulți au râs, adevărul este că situația din Ucraina nu este așa cum credea Occidentul. Rușii sunt cei care au inițiativa. Vrem sau nu, s-a întâmplat și în trecut și probabil dacă aș fi în locul lui Putin m-aș referi la precedentul creat de ei. Știu bine cei din Occident că trebuie să treacă sub tăcere ceea ce au făcut în Kosovo și să crească presiunile asupra Serbiei, nu asupra lui Kurti (premierul Kosovo - n.r.) " – a declarat Vučić, adăugând că Occidentul dorește ca Serbia să renunțe la Republica Srpska, să impună sancțiuni Rusiei, să adopte o poziție împotriva Chinei, iar în Serbia să se instaleze un regim marionetă, așa cum a fost până în 2012.

„Nu-i vom lăsa la greu”

Vučić a declarat că este foarte îngrijorat din cauza situației din Kosovo, însă are speranța că în următoarele zile și săptămâni se va găsi o soluție pentru poporul sârb din Kosovo. "Singurul lucru pe care îl repet este că nu-i vom lăsa la greu, că își vor primi salariile și pensiile" – a declarat Vučić, adăugând că diferite grupări fac presiuni sincronizate asupra Serbiei pentru revenirea unui regim marionetă pe care să-l poată manevra. Vučić a anunțat că discuțiile pentru desemnarea premierului vor continua, că va discuta cu reprezentanții Partidului Socialist din Serbia și ai listei Serbia nu trebuie să se oprească și că se așteaptă ca aceștia să-l informeze că au majoritate, și "atunci vor putea comunica numele candidatului pentru funcția de premier" – a declarat Vučić, adăugând că a discutat cu reprezentanții partidelor parlamentare toate problemele importante.

La întrebarea jurnaliștilor, Vučić a subliniat că a discutat și cu reprezentanții minorităților și cu toți cei care au venit la consultări. "Formal, mi-am îndeplinit obligațiile. I-am întrebat dacă au majoritate, dacă au propuneri pentru funcția de premier și mi-au răspuns că nu au. S-au comportat civilizat" – a declarat Vučić, adăugând că a rugat reprezentanții listei Belgradul nu trebuie să se oprească să analizeze posibilitatea organizării de noi alegeri la Belgrad. "Știu că aveți majoritate, se va demonstra azi sau mâine, dar este foarte important să se meargă la noi alegeri, chiar dacă se pierde puterea. Acesta este sfatul și rugămintea mea" – a spus Vučić adăugând că va susține Partidul Progresist Sârb. "Voi lupta, niciodată nu voi renunța, voi lupta pentru țara mea, pentru orașul și poporul meu" – a transmis Vučić, adăugând că niciodată nu va accepta să cedeze la presiunile Occidentului în ce privește alegerile doar pentru a se menține la putere. Vučić a anunțat că a făcut apel la Guvernul Serbiei să analizeze bine recomandările Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și în conformitate cu acestea să treacă la implementarea lor în cel mai scurt timp.

"Implementarea este importantă pentru a ști că avem ordine democratică în țară și nu pentru cei care ne vor privi în conformitate cu interesele lor geopolitice" – a declarat Vučić, adăugând că în următoarele șapte zile va atrage lângă el oameni care înțeleg poziția Serbiei în vederea formării Mișcării pentru țară și popor.

"Domnule președinte, nu sunteți Serbia" - transmite președintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag

Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului, Michael Roth, a criticat politica promovată de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, care la conferința de presă l-a numit "sârbofob". Pe platforma de socializare X, Roth a citat o parte din conferința de presă susținută de Vučić și a comentat că în Uniunea Europeană nu este valabilă afirmația "Statul sunt eu!" "'L'État c'est moi' de mult nu mai este valabilă în UE. Președinte Vučić, dumneavoastră nu sunteți Serbia. Critic prietenia dumneavoastră cu Rusia și politica autoritară. Pe de altă parte, iubesc poporul sârb. Tot ceea ce v-am reproșat reprezintă un obstacol pentru aderarea Serbiei la UE" – a postat Roth pe X.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.